Developeri Civilizationa, XCOM-a i The Simsa najavili prvi projekt

Pod vodstvom Jakea Solomona, bivšeg člana Firaxisa, Midsummer Studios radi na simulaciji života nove generacije čije će priče krojiti sami igrači

Damir Radešić subota, 18. svibnja 2024. u 09:00

Legendarna potezni serijal X-Com je dugo živio na staroj slavi i predajama starije generacije igrača sve dok ga Firaxis nije uskrsnuo na najbolji mogući način. XCOM iz 2012. i njegov nastavak četiri godine kasnije su ostvarili veliki uspjeh, a za istog je najzaslužniji Jake Solomon koji je predvodio timove koji su na njemu radili. Spomenuti je prije godinu dana odlučio napustiti Firaxis i krenuti u nove vode, poglavito prema razvoju nove simulacije života po uzoru na The Simse i nadolazeći Life By You uz neke nove ideje, te osnovao Midsummer Studios. Svojom vizijom, okupio je nekoliko developera iz bivše tvrtke, kao i Granta Rodieka iz Maxis Studiosa, potpisnika The Simsa, kao i sina Sida Meiera s kojim je ostao u prijateljskim odnosima i često ih posjećuje.

Ekipa je sklepala promotivne materijale i privukla brojne investitore koji su osigurali početni kapital od šest milijuna dolara, pa se čitava priča mogla pokrenuti s planova na papiru u produkcijsku fazu. Nažalost, Midsummer Studios još uvijek nije spreman podijeliti konkretne informacije na čemu konkretno rade, no kako kaže Solomon, živimo u vrlo zanimljivom razdoblju za žanr životnih simulacija kojima i dalje suvereno vladaju The Simsi, no smatra kako će njihov projekt biti uspješan jer su fokusirani na priču, točnije priče igrača koji će svojim akcijama odlučivati o svemu.

U samom početku, bit će im dan izbor nekoliko tema kojima će grubo definirati zaplet, a autori će te informacije iskoristiti kako bi računalo generiralo popratne likove, njihove pozadine, okruženje, međusobne odnose i dalje je sve na onome koji vodi svog avatara. Igrači će kasnije moći dijeliti svoje likove i zaplete sa zajednicom, što je jedan od prioriteta razvojnog tima koji trenutno broji 11 programera, no kako kaže Solomon, plan im je polako rasti obzirom da bi demo inačicu i sve ostale informacije, uključujući ciljano vrijeme izlaska trebali objaviti već ove godine.