ExRobots: pogled u kinesku tvornicu humanoida

Kažu da je ovo prijelomna godina za robote opće namjene pokretane umjetnom inteligencijom

Mladen Smrekar petak, 10. svibnja 2024. u 09:13
Kineska tvrtka ExRobots specijalizirana je za izradu učinkovitih i prijateljski nastrojenih pametnih humanoidnih robota  📷 ExRobots
Kineska tvrtka ExRobots specijalizirana je za izradu učinkovitih i prijateljski nastrojenih pametnih humanoidnih robota ExRobots

Dvadeset sekundi video snimka iz kineske tvornice humanoidnih robota izazvao je ovih dana veliko zanimanje na društvenim mrežama. Kratak isječak koji je na Tik Toku objavio korisnik "meimei4515" prikazuje humanoide vrlo realističnog izgleda, ni po čemu nalik većini humanoida opće namjene, dizajniranih da izgledaju poput robota.

Redovi kiborg ljepotica, bestjelesnih glava, proćelavih muškaraca u bijelim košuljama i nadrealno stablo humanoidnih ruku koje se savijaju i miču bijelim prstima, prizor su iz pogona kineske tvrtke ExRobots specijaliziranoj za izradu "učinkovitih i prijateljski nastrojenih pametnih vodiča za vladine agencije, medicinske ustanove i uslužnu maloprodaju".

Likovi iz muzeja

ExRobots u gradu Dalianu vodi i vlastiti Ex Future Science and Technology Museum, robotsku verziju muzeja voštanih figura Madame Tussaud, a među animatroničkim likovima ističu se figure Einsteina i Edisona. 

Prizori iz kineskog muzeja 📷 ExRobots
Prizori iz kineskog muzeja ExRobots

Uz pomoć naprednih tehnologija posjetitelji ovdje mogu vidjeti kako robotske glave oponašaju grimase i izraze njihovih lica, mogu se skenirati na rotirajućem podiju kako bi postali predložak za 3D-ispisane dijelove tijela ili iz blizine razgledati prsate bioničke robote toliko vjerno izrađene da se na udovima ovih modela mogu vidjeti naježena koža, žilice i linije na dlanovima.

Redovi kiborg ljepotica iz pogona kinseke tvornice humanoida 📷 ExRobots
Redovi kiborg ljepotica iz pogona kinseke tvornice humanoida ExRobots

Ubrzane promjene

Kažu da je ovo prijelomna godina za robote opće namjene pokretane umjetnom inteligencijom koje proizvode kineske tvrtke kao što su Unitree, UBTech/Baidu, Astribot, LimX, Kepler ili Inovacijski centar za humanoidne robote u Pekingu čiji robot može trčati poput ljudi, održavajući postojanu brzinu od šest kilometara na sat. 

Svjetski rekord u brzini trenutno drži Unitreejev humanoidni robot, a njihov najnoviji dvonožac H1  prvi je izveo i kolut natrag bez upotrebe hidraulike. Keplerov Forerunner može se pohvaliti inteligentnom i spretnom rukom s 12 stupnjeva slobode i tijelom do 40 stupnjeva slobode, što mu omogućava navigaciju složenim terenima, inteligentno izbjegavanje prepreka, dizanje i nošenje teških tereta i koordinaciju oka i ruke. 

Astribotov humanoid može pak izvoditi pokrete maksimalnom brzinom od 10 metara u sekundi i podnijeti teret od 10 kg po ruci; dovoljno brzo i vješto da izvuče stolnjak ispod vinskih čaša, a da one ne padnu na tlo.

Tamošnje tvrtke više ne zaostaju za američkim pandanima koje nude Boston Dynamics, Tesla, Figure, Sanctuary, Agility, Apptronik i niz drugih tvrtki. Robotičari ubacuju u višu brzinu i mnogi tvrde da će humanoidi pokretani umjetnom inteligencijom iz temelja promijeniti ljudsko društvo kao malo koja tehnologija do sada.