GeoHrvatska - domaća aplikacija koja nudi informacije o prostoru koji nas okružuje

Riječ je projektu Državne geodetske uprave koji je realizirala IGEA, a putem kojega se svima zainteresiranima omogućuje da na jednostavan način, ovisno o vlastitoj lokaciji, pristup raznovrsnim korisnim podacima, od katastra, preko prostornih planova i kvalitete zrak pa sve do razine buke…

Matija Gračanin utorak, 30. travnja 2024. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv GeoHrvatska 
Namjena Upoznavanje okoliša oko sebe na temelju lokacije
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

GeoHrvatska je domaća aplikacija koja prikuplja službene prostorne podatke Republike Hrvatske te ih kroz zgodno osmišljeno sučelje dostupnima čini svima onima koji to žele. Nastala je kao projekt Državne geodetske uprave, a sam je projekt realizirala tvrtka IGEA koja je dio IN2 grupe, dok se projektom, između ostalog, nastoji pridonijeti podizanju svijesti o važnosti očuvanja okoliša. 

Samu je aplikaciju vrlo lako koristiti, a nakon instalacije je potrebno dozvoliti korištenje lokacije dok je pri korištenju aplikaciju potrebno imati i aktivnu internetsku vezu. Nakon toga je moguće naznačiti lokaciju od interesa (ili će ona automatski biti detektirana), a onda je ovisno o lokaciji moguće istražiti prostor oko sebe. 

Pritom je moguće doznati niz korisnih informacija o zemljištu ili mjestu za život, a jednako je tako vrlo lagano pronaći lokacije za rekreaciju, razgledavanje i izlete koje se nalaze u blizini. Naravno, sve su lokacije prikazane na mapi, a svakako je zgodno to što je u bilo kojem trenutku moguće promijeniti lokaciju i vidjeti podatke povezane upravo s tom lokacijom. 

Ključna je prednost to što GeoHrvatska doista može prikazati vrlo korisne informacije, od toga kakvo je mjesto za život (dostupnost vrtića, škola, bolnica, domova zdravlja te drugih važnih sadržaja), a tu je i niz slojeva koje je moguće aktivirati za prikaz na mapi te tako pronaći planinarske staze i domove, atrakcije i drugo. 

Korisno je i to što omogućava prikaz podataka o katastarskoj čestiti pri čemu nudi i detalje iz evidencije ARKOD, kao i to što je moguće pretraživati lokacije ovisno o željenim aktivnostima (planinarenje, biciklizam, kupanje i slično). Sve u svemu, GeoHrvatska je jedna od domaćih aplikacija koju svakako vrijedi imati pri ruci, tim više što je sasvim besplatna.