Zuckerman protiv Zuckerberga: Meta korisnicima mora omogućiti kontrolu nad 'feedom'

Profesor Ethan Zuckerman se poziva na zakon koji, kaže, korisnicima daje pravo da kontroliraju kako pristupaju Internetu i alate koje koriste za to

Mladen Smrekar subota, 4. svibnja 2024. u 11:53
Zuckermanova tužba želi spriječiti Facebook da blokira njegovo novo proširenje Unfollow Everything 2.0
Zuckermanova tužba želi spriječiti Facebook da blokira njegovo novo proširenje Unfollow Everything 2.0

U srijedu podnesena tužba protiv Mete tvrdi da američki zakon zahtijeva od tvrtke da dopusti ljudima korištenje neslužbenih proširenja kako bi stekli veću kontrolu nad svojim sadržajima na društvenim mrežama. To je posljednji u nizu sporova u kojima se tvrtka natezala s istraživačima i programerima oko alata koji korisnicima omogućavaju dodatne mogućnosti privatnosti ili prikupljajnje istraživačkih podataka. A to bi pak moglo omogućiti ugradnju proširenja koja pokazuju kako algoritmi na društvenim platformama utječu na korisnike, a ljudima bi moglo dati veću kontrolu nad algoritmima koji oblikuju njihove živote.

Odjeljak 230

Tužbu je podnio Knight First Amendment Institute Sveučilištu Columbia u ime Ethana Zuckermana, izvanrednog profesora na Sveučilištu Massachusetts—Amherst. Tužba se odnosi na odjeljak 230 Zakona o pristojnosti u komunikaciji tvrtkama omogućuje da izbjegnu zakonsku odgovornost za sadržaj na svojim platformama. Zuckerman tvrdi da jedan od njegovih pododjeljaka daje korisnicima pravo da kontroliraju kako pristupaju Internetu i alate koje koriste za to.

Odjeljak prilično eksplicitno navodi da "knjižnice, roditelji i drugi imaju mogućnost kontrolirati opscene ili druge neželjene sadržaje na internetu", kaže Zuckerman koji smatra da to pravo podrazumijeva i kontrolu nad društvenom mrežom poput Facebooka. Korisnici, tvrdi on, imaju pravo da se isključe iz algoritma ako to žele.

Blokiranje blokade

Zuckermanova tužba ima za cilj spriječiti Facebook da blokira Unfollow Everything 2.0, njegovo novo proširenje preglednika. To bi korisnicima omogućilo da jednostavno "prestanu pratiti" prijatelje, grupe i stranice na servisu, što znači da se njihova ažuriranja više ne pojavljuju u korisničkom newsfeedu.

To bi korisnicima omogućilo podešavanje ili učinkovito onemogućavanje Facebookovog feeda usmjerenog na angažman. Korisnici to tehnički mogu učiniti i bez alata, ali samo prestankom praćenja svakog prijatelja, grupe i stranice pojedinačno.

Godine 2020. Meta je tvrdila da je preglednik Friendly, koji je korisnicima omogućio pretraživanje i promjenu redoslijeda njihovih feedova s ​​vijestima na Facebooku, kao i blokiranje oglasa i programa za praćenje, prekršio uvjete pružanja usluge, ali i Zakon o računalnim prijevarama i zlouporabi.

Godine 2021. Meta je trajno zabranila i originalni Unfollow Everything, alat britanskog programera Louisa Barclaya po kojem je Zuckermanovo proširenje dobilo ime. Iste godine Meta je odbila i alat istraživača Sveučilišta New York koji je pratio političke oglase vidljive na Facebooku.

Manjkava sudska praksa

Pitanje odgovornosti platformi za sadržaj koji objavljuju njihovi korisnici bilo je tema niza slučajeva i parnica, no malo ih se konkretno bavilo dijelom onim dijelom Odjeljka 230 na koji sad želi utjecati Zuckermanova tužba želi utjecati. Sudska praksa u tom je segmentu prilično manjkava pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se postaviti nadležni sud. 

Glavni problem s alatima koji korisnicima daju veću kontrolu nad moderiranjem sadržaja na postojećim platformama često ima veze s privatnošću, kažu analitičari. No, čak i ako alat poput Unfollow Everything 2.0 ne ugrožava privatnost korisnika, Meta bi još uvijek mogla tvrditi da krši uvjete usluge tvrtke, kao što je to učinila u Barclayevom slučaju.

Parnica se neće riješiti preko noći i sam Zuckerman kaže da se ne bi iznenadio prođu li godine dok se njegov slučaj ne probije kroz sudove. No, on ne odustaje, posebno ne sada, "kad ljudi postaju sve zabrinutiji zbog moći algoritama".