Ni Francuzi više neće dobivati slušalice uz iPhone

Francuski će kupci od 24. siječnja uz svoje iPhone telefone pronaći samo Lighting to USB-C kabel, baš kao što je to slučaj i u ostalim zemljama

Matej Markovinović ponedjeljak, 24. siječnja 2022. u 06:00

Kada je iPhone 12 lansiran u listopadu 2020., mnoge je zatekla činjenica da Apple uz svoje pametne telefone više neće kupcima isporučivati strujne adaptere za punjenje niti slušalice. Razlog tome je, prema tadašnjim tvrdnjama tvrtke, činjenica da žele smanjiti stvaranje dodatnog elektroničkog otpada.

Apple se, međutim, u Francuskoj morao prilagoditi njihovom zakonu o zaštiti djece od elektromagnetskog zračenja, prema kojem je uz nove iPhone uređaje trebao besplatno isporučivati i EarPods slušalice.

EarPods slušalice u zasebnom pakiranju u Francuskoj. Foto: Screenshot/YouTube/TheiCollection
EarPods slušalice u zasebnom pakiranju u Francuskoj. Foto: Screenshot/YouTube/TheiCollection

No, kako piše GizmoChina, Appleu je od nedavno laknulo, jer se postojeći francuski zakon promijenio te se sada navodi da proizvođači pametnih telefona više nisu dužni kupcima davati slušalice. Tako će tehnološki gigant iz Cupertina od 24. siječnja prodavati uređaje u Francuskoj bez slušalica, što se, vjerujemo, neće svidjeti Francuzima koji su se htjeli počastiti novim iPhoneom.

Zakon se, naime, promijenio zato što je francuska vlada krivo protumačila rizik o izloženosti zračenju pri korištenju pametnih telefona. Navodi se da značajan rizik od zračenja zapravo ne postoji te da korištenje slušalica ni na koji način ne ublažava izloženost.