BoringPhone "anti-smartphone" mobitel na Kickstarteru

Novozelandski startup smislio je koncept minimalističkog pametnog telefona pod imenom BoringPhone koji sadrži samo osnovne aplikacije koje neće ometati korisnika u njegovom svakodnevnom životu

Matija Pavlić ponedjeljak, 17. lipnja 2019. u 06:00

Novozelandski startup smislio je koncept minimalističkog pametnog telefona pod imenom BoringPhone čija je kampanja financiranja 12. lipnja pokrenuta na poznatoj platformi Kickstarter.

BoringPhone je namijenjen korisnicima koji se žele odmaknuti od modernih pametnih telefona koji sadrže mnoštvo aplikacija koje teoretski samo odvlače pažnju korisnika i nepotrebno troše njegovo vrijeme koje se može iskoristiti na produktivniji način te je to ideja na kojoj počiva čitav ovaj projekt.

Korisniku su dostupne samo osnovne funkcije telefona kao što su pozivi, razmjena poruka (Signal) te aplikacije za kameru, sat, kalkulator, navigaciju (OsmAnd), glazbu, bilješke, flash lampu, galeriju fotografija, diktafon, tethering, podcaste (AntennaPod) i FM radio.

Sve ostalo nije dostupno pa BoringPhone nema aplikacije za društvene mreže (Facebook, Twitter, Instagram), nema aplikacije za elektroničku poštu niti internetski preglednik ni igre.

BoringPhone se bazira na modificiranoj inačici LineageOS-a koji je i sam inačica operativnog sustav Android, a gdje je mogućnost instalacije novih aplikacija u potpunosti onemogućena.

BoringPhone se bazira na Xiaomijevom Mi A1 modelu te sadrži 5,5-inčni 1080p zaslon s Gorilla Glass 3 zaštitom, Qualcommov Snapdragon 625 čip, 4 GB RAM-a, 32 GB interne memorije proširive microSD karticama, bateriju od 3080 mAh, 12-megapikselnu kameru s otvorom blende f/2.2 kojom je moguće snimati i 4K video materijal. Tu je USB Type-C priključak, 3,5-milimetarski priključak za slušalice te podrška za Bluetooth.

Telefon se prodaje samostalno s cijenom od 329 američkih dolara, u paketu s kožnom torbicom i slušalicama za oko 356 američkih dolara te u još nekim kombinacijama što možete proučiti na službenoj stranici Kickstarter kampanje na sljedećem linku.