Ostvarenje sna Carla Sagana - solarno jedro prvi puta u "pogonu"

Prva svemirska letjelica u potpunosti pogonjena isključivo Sunčevim zrakama lansirana je ove nedjelje raketom Falcon Heavy. Ostvarenje je to sna popularizatora znanosti Carla Sagana

Sandro Vrbanus utorak, 25. lipnja 2019. u 19:37

Još 1980. godine popularizator znanosti Carl Sagan osnovao je The Planetary Society, neprofitnu zakladu koja istražuje svemir i zalaže se za napredak znanosti i tehnologije. Jedna od inicijalnih ideja koja je tada prezentirana javnosti bila je tehnologija solarnog jedra – svemirskog pogona koji se oslanja isključivo na energiju fotona koji bi poput vjetra trebali pokretati svemirske letjelice.

Koncept je od tada značajno napredovao, a posljednjih desetak godina znanstvenici iz The Planetary Society rade na njegovom provođenju u stvarnost. Rezultat njihovog rada, LightSail 2, ove je nedjelje poletio u obliku malenog CubeSat satelita u sklopu trećeg lansiranja rakete Falcon Heavy.

Satelit je mase oko pet kilograma, a jednom kad dosegne željenu orbitu, vjerojatno 2. srpnja, otvorit će svoje solarno jedro površine 32 m2 koje će služiti za "hvatanje" svjetlosti i pretvaranje njezinog momenta u pogonsku energiju. San pokojnog Sagana ovime će biti ostvaren, naravno, pokaže li se da je dizajn funkcionalan. Lightsail 2 ima za cilj postati prva svemirska letjelica koja je, korištenjem isključivo Sunčevog svjetla, podigla svoju orbitu oko Zemlje.

Jedrenje svemirom

Koncept bi trebao poslužiti i daljnjem razvoju tehnologije solarnih jedara koja bi se u budućnosti mogla koristiti za manevriranje malenim CubeSat i drugim satelitima. Lightsail 2 plovit će orbitom na udaljenosti od oko 720 kilometara od Zemlje, a kažu da bi mogao, jednom kad raskrili jedro, biti vidljiv sa Zemlje tijekom noći, na zemljopisnim širinama do 42°. U našem slučaju, dakle, moglo bi ga se uočiti s juga Hrvatske tijekom sljedećih godinu dana koliko se očekuje da će biti aktivan.

Ako ste se zapitali, Lightsail 1 bio je lansiran 2015. godine ali nakon lansiranja je zakazao. Sadašnji predsjednik društva The Planetary Society je još jedan popularizator znanosti, Bill Nye (The Science Guy) koji u donjem videu pojašnjava planova za solarno jedro.