Zbog tehničkih problema odgođeno lansiranje indijske letjelice na Mjesec

Indija planira lansirati svoju drugu misiju na Mjesec, Chandrayaan-2, poznatu kao vrlo jeftinu, a kojom će tragati za vodom na ovom nebeskom tijelu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 15. srpnja 2019. u 14:11

Indijska svemirska misija Chandrayaan-1 na Mjesec je lansirana 2008. godine i uključivala je lunarni orbiter i "impactor", sondu koja je ispuštena na površinu Zemljinog prirodnog satelita. Misija je proglašena uspješnom pa je sada, cijelo desetljeće nakon prve, planirano i lansiranje druge lunarne sonde izrađene u Indiji. Misija Chandrayaan-2 poznata je kao vrlo jeftina. Njome će, uz trošak od samo 150 milijuna dolara, Indija pokušati meko spustiti i lunarni lander na južni pol Mjeseca te tamo pokušati, među ostalim, izraditi mapu mjesta na kojima se može pronaći voda.

Uspije li indijska svemirska agencija ISRO u tome, Indija će postati tek četvrta zemlja koja je meko prizemljila neku svoju letjelicu na Mjesec – nakon SAD-a, Rusije i Kine, u travnju je to trebao postati Izrael, no nije uspio. Svoju priliku Indija bi trebala iskoristiti uskoro, no ni njima ne ide sve po planu.

Prošle noći trebala je biti lansirana raketa GSLV Mk III koja će ponijeti svemirsku sondu Chandrayaan-2 u orbitu, odakle će lunarni orbiter, lander i rover nastaviti put do Mjeseca. Međutim, zbog tehničkih problema samo 56 minuta prije polijetanja, proces je zaustavljen iz tehničkih razloga. Novi datum lansiranja za sada nije objavljen.

Misija Mjesečeve kočije

Nakon što poleti sa Zemlje, Chandrayaan (Mjesečevo vozilo, kočija) 2 će do Mjeseca letjeti nešto kraće od osam tjedana. U njegovu orbitu tada će na visino od oko 100 kilometara pozicionirati znanstveni orbiter, te s njega prema južnom polu Mjeseca ispustiti lander Vikram mase 1,5 tona koji će biti sposoban 15-ak dana prikupljati znanstvene podatke. Isto tako na površinu našeg prirodnog satelita bit će ispušten i rover Pragyaan na solarni pogon, mase 27 kilograma, koji bi trebao prijeći oko 500 metara, također u otprilike dva tjedna.

Zanimljivo, ovaj lunarni rover na sebi nosi i 3D kamere kojima će moći snimati teren i izraditi njegovu trodimenzionalnu mapu. Riječ je o dvije monokromatske kamere od jednog megapiksela kojima se dobiva stereoskopska 3D slika. Kamera visoke rezolucije, uz ostale znanstvene instrumente, bit će postavljena na landeru Vikram.

Osim traganja za vodom i kreiranja mape terena oko južnog pola, zadatak Chandrayaana 2 jest istraživati dostupne minerale i sastav tla na tom području, a sve služi kao priprema za neke buduće lunarne baze iz programa Artemis koje planira NASA.