Gdje se smije voziti električni romobil? Mora li se imati zaštitna oprema? Evo što kaže MUP

Prema važećim zakonima u Hrvatskoj i električni romobil je – romobil, pa ga se sukladno tome smije voziti gdje i ostala "dječja" prijevozna sredstva bez vlastitog pogona

Sandro Vrbanus utorak, 16. srpnja 2019. u 06:00

Električni romobili mogu biti vrlo opasni, uvjerili smo se to putem nedavne vijesti o pogibiji jedne poznate Britanke. Povodom sve veće popularnosti ovih vozila i na našim cestama Bug se obratio Ministarstvu unutarnjih poslova za dodatna pojašnjenja oko dozvoljenih načina korištenja električnih romobila na našim cestama.

Romobil nije bicikl

U hrvatskim zakonima, naime, ne postoji definicija električnog romobila, niti je pojašnjeno kako se ova kategorija vozila uklapa u odvijanje prometa. Upitali smo stoga MUP može li se električni romobil uvrstiti u kategoriju električnih bicikala. Na to su nam odgovorili:

"Člankom 2. stavkom 1. točkom 49. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da je bicikl vozilo koje ima najmanje dva kotača i koje se pokreće isključivo snagom vozača ili koje je opremljeno pedalama i pomoćnim električnim motorom čija najveća trajna snaga nije veća od 0,25 kW i koja se progresivno smanjuje do nule kad brzina dostigne 25 km/h, ili prije, ako vozač prestane pokretati pedale. Slijedom toga, električni romobil se ne može smatrati biciklom."

Ako nije riječ o električnom biciklu, dakle, romobilom se ne smije kretati kolnikom, biciklističkom prometnom trakom ili stazom. Vozači električnih romobila, zaključujemo, nisu ni u obvezi nositi zaštitnu opremu kao niti zadovoljavati druge uvjete vidljivosti koji vrijede za bicikliste (reflektirajuća odjeća, svjetla, i slično).

Kud pješaci, tud i mi

Jedino mjesto gdje se u zakonskim odredbama romobili spominju jest onaj članak koji određuje gdje se isti – ne smiju voziti: "Člankom 124. stavkom 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da je na kolniku zabranjeno igranje, vožnja dječjim biciklom, romobilom i koturaljkama, kao i sanjkanje, skijanje i sl.".

Budući da im je zakonom zabranjeno kretanje kolnikom, romobilom se smije kretati samo površinom kojom se kreću pješaci, poručili su iz MUP-a.

MUP smo upitali i pojavljuju li se električni romobili u posljednje vrijeme, s obzirom na sve veću popularnost, u njihovim "crnim" statistikama, te planiraju li ih uključiti u zakone za koje su nadležni. Odgovor glasi:

"Ministarstvo unutarnjih poslova ne raspolaže podacima o sudjelovanju vozača električnih romobila u prometnim prekršajima i nesrećama. U ovom trenutku se ne razmatra uvrštenje električnih romobila kao zasebne kategorije vozila u Zakon o sigurnosti prometa na cestama".