Google Chrome 82 bez podrške za FTP

Google će s izlaskom 82. inačice internetskog preglednika Chrome u potpunosti ukinuti podršku za FTP, a postupno ukidanje podrške je krenulo s Chromeom 78

Stjepan Bilić nedjelja, 18. kolovoza 2019. u 07:30

Google je objavio dokument iz kojeg se vidi kako je planu postupno gašenje podrške za FTP protokol u internetskom pregledniku Chrome. U dokumentaciji se navodi kako gašenje kreće s inačicom 78 kojoj je podrška isključena za inačice iz pre-release kanala.

Idući rez stići će u Chromeu 80 koji će u stabilnoj inačici imati isključenu podršku za FTP dok će Chrome 82 stići u potpunosti bez ijedne linije koda vezano uz FTP. Razlog ovomu nije hir Googleovih programera već razuman poslovan potez. Naime, istraživanje je pokazalo kako FTP protokol koristi premalo korisnika da bi isti opravdao daljnja financijska ulaganja u njegov razvoj i održavanje.

Google tvrdi kako FTP kroz Google Chrome za Windowse na tjednoj bazi koristi tek 0,1% korisnika. Kada se procjena proširi i na ostale podržane platforme te se vrijeme uzorkovanja produži na 28 dana dobiva se približno 0,01% korisnika te približno 0,0008% prometa vezano uz FTP linkove.

Google navodi kako je u vremenskom razdoblju od 28 dana tek 0,03% korisnika na svim podržanim platformama i preuzelo neku datoteku preko FTP protokola. Google je objavio i podatak kako je 51% preuzetih FTP resursa bilo preuzeto preko anonimnog FTP-a. Shodno tomu postojanje podrške za FTP unutar Chromea nije više financijski opravdan izdatak, tim više što postoje brojne besplatne FTP aplikacije koje će taj posao odraditi jednako dobro, ako ne i bolje od Google Chromea.

U slučaju kada korisnik bude u narednim inačicama Google Chromea htio pristupiti FTP-u kroz Chrome, automatski će biti preusmjeren na vanjsku aplikaciju koju je korisnik prethodno instalirao na svoje računalo.

Korisnici kojima je prijeko potrebna podrška za FTP u internetskom pregledniku mogu se uvijek okrenuti drugim preglednicima poput Firefoxa, Safarija, Edgea ili Internet Explorera koji još uvijek podržavaju FTP, ali nije poznato koliko će tomu još biti tako, uvijek postoji mogućnost da i oni odluče slijediti Googleov primjer. Preglednici Opera, Brave i Vivalci koji se temelje na Chromiumu svakako hoće, jer je isti ujedno i baza za Google Chrome.