Recenzije

Creality CR-10S PRO - Do 3D ispisa bez muke

Drago Galić nedjelja, 15. rujna 2019. u 06:30

Kineski Creality (poznat i pod ranijim imenom Tronxy) nadogradnjom provjerene platforme CR-10 odnedavna u ponudi ima još jedan FDM 3D pisač velikog ispisnog volumena, vrlo jednostavan za korištenje, ponajprije zahvaljujući standardno ugrađenom senzoru za niveliranje platforme. Rijetko dobro osmišljen, izveden i pouzdan pisač u ovoj klasi

SPECIFIKACIJE
Forma/Izvedba Otvoreni FDM pisač s grijanom podlogom
Ispisni volumen 310*315*400 mm
Ulazi USB, microSD
Brzina ispisa 30-60 mm/s, max 180 mm/s
Mlaznica jedna, 0,4 mm (izmjenjiva)
Temperatura mlaznice 260 C
Temperatura podloge 110 C
Formati STL, OBJ, AMF
Termalna snaga 480 W
Filament 1,75 mm

Crealityjev CR-10S, 3D pisač u “kitu” (zapravo se radi o 15-tak minuta sastavljanja vertikalnog nosača za osi X i Z na već sastavljeno podnožje) bio je nadogradnja izvornog modela 10 (bez nastavka “S”) koji je popabirčio sve preinake i dorade koje su korisnici u hodu sami dodavali i rješavali probleme izvornog modela. U osnovi, sve ono što su korisnici sami ispisali kako bi si olakšali rad s ovim pisačem i uz dodatak detektora filamenta koji, ipak, ne možemo sami ispisati, standardno dolazi s modelom S.  

Model 10S PRO, pak, donosi novu razinu funkcionalnosti i lakoće korištenja, uz vidno kvalitetniji ispis koji je k tome, barem što se tiče drivera koji upravljaju stepper-motorima, praktički bešuman. (Ako mislite da je i čitav pisač bešuman, na žalost, morat ćemo vas odmah na početku razuvjeriti, a zašto je to tako objasnit ćemo dalje u tekstu).

Kit koji to nije 

Kao i prethodnici, Creality CR-10S PRO dolazi u “kitu” koji to zapravo nije, odnosno, potrebno je opet samo instalirati vertikalni nosač za osi X i Z te spojiti stepper-motore na tom okviru kabelima iz kontrolne jedinice, a koji su jasno označeni slovima (Z-os i X-os). Za sastavljanje kita odvojite otprilike pet minuta, u što računamo otvaranje kutije i vađenje pisača iz nje.  

Detektor filamenta i ekstruder sada su smješteni na integralno aluminijsko postolje, a ekstruder koristi rješenje s dva zupčasta vijka koje praktično onemogućava proklizavanje filamenta. Bowden cijev je Capricorn Teflon, vrlo precizna i glatka.
Detektor filamenta i ekstruder sada su smješteni na integralno aluminijsko postolje, a ekstruder koristi rješenje s dva zupčasta vijka koje praktično onemogućava proklizavanje filamenta. Bowden cijev je Capricorn Teflon, vrlo precizna i glatka.

Za početak, vanjska kontrolerska jedinica modela 10S sada je, s napajanjem, premještena u vrlo skladno i funkcionalno postolje koje se nalazi ispod grijane ispisne plohe (bed). Također, umjesto alfanumeričkog ekrana, sada imamo posve grafički ekran u boji, osjetljiv na dodir, preko kojega se obavljaju sva podešavanja kako ispisa, tako i pisača.  

Kompletan pisač, za razliku od prethodnika 10S, gotovo da i nema vanjskih kabela jer je velika većina njih sada smještena u zatvoreno postolje, a dva koja su vidljiva, splet je žica (smješten u jedan debeli kabel) koji ide u stražnju stranu grijane podloge, te plosnati kabel koji vodi do ekstrudera, ispisne glave i senzora za niveliranje ispisa.  

Iako je u odnosu na prvu i drugu generaciju FDM pisača nastalih iz projekta RepRap (gdje su žice iz kontrolera stršale na sve strane i išle do grijača, steppera i senzora, izložene pogledima i potencijalno predstavljale opasnost da ih nehotice pokidamo) i model 10S uspio donekle tu uvesti neki red, 10S PRO napokon izgleda kao nešto što nije prototip, već gotov, komercijalni model 3D pisača koji neće prestrašiti korisnike svojim izgledom. 

S druge, pak, strane, mnogo je hobista našlo pravo mazohističko zadovoljstvo u prtljanju po tim žicama i njihovom cable-managementu, ispisu cable-chain carriera koji uvode kakav-takav red u sve to ožičenje, ali vjerujemo da će se ovo ipak većini više dopasti. Problem izloženog ožičenja nije, naravno, samo estetski, već i funkcionalni, jer izložene žice imaju više izgleda biti pokidane u radu, obično kad ne gledamo, zaglaviti se, odnosno onemogućiti puni (ili ikakav) raspon pomaka u nekoj od tri osi, i onda čitav ispis možemo baciti. 

Ispisna podloga 

Za razliku od prethodnika, kojemu se podloga pomiče na jednoj šini, balansirajući, a za uklanjanje ljuljanja zaduženo je šest kotačića, od kojih su tri u ekscentru i služe učvršćivanju uz šinu, model PRO koristi logičnije i jednostavnije rješenje – ispisna podloga pomiče se na dvije široko razmaknute šine, a za svaku od njih drže je pričvršćena četiri postranska kotačića. Tako, za razliku od prethodnika, gdje je jedna od prvih radnji prilikom instalacije bila stezanje kotačića uz šinu (“nemojte ni prejako ni preslabo”, kažu upute, pa se ti snađi što to znači…), ispisna podloga na modelu PRO od početka je izuzetno stabilna, bez bilo kakvog postranskog ljuljanja i potrebe za podešavanjem stiska.  

Također, na aluminijsku plohu podloge pričvršćena je temperaturno otporna, milimetar debela, plastična folija hrapave površine, na koju je moguć ispis bez ikakve potrebe za korištenjem pik-trake, ljepila u stiku ili bilo kojeg drugog uobičajenog priručnog načina činjenja podloge prijemčivom i ljepljivom za ispisnu masu. Jedino što je bitno jest to da je podloga čista, odnosno da je povremeno dobro operemo kako bismo skinuli prašinu i masnoću koju s prstiju ostavljamo na njoj kada skidamo otisnute predmete.  

Ovoj plastičnoj podlozi idu dvije zamjerke: Prva je ta da nije mehanički, postranskim kopčama pričvršćena, već je zalijepljena na aluminijsku bazu, pa se ne može, poput nekih drugih komercijalno dobavljivih podloga, samo skinuti nakon ispisa i savijanjem učiniti da se ispisani objekti odvoje od nje. Dakle, ostaje povlačenje rukom ili špatula (ovo drugo daleko je češći slučaj). 

Druga zamjerka odnosi se na prejako prianjanje ispisanih objekata na podlogu. Najčešće, neovisno o tome sačekamo li da se podloga ohladi ili ne, ispis je toliko dobro zalijepljen na nju da postoji realna opasnost da se porežete kad ga skidate špatulom.  

Ako vas to tješi, savijanje rubova duljih ispisa praktički je nemoguće na ovoj podlozi, odnosno, barem se nama nikada nije dogodilo, jer toliko dobro drži da to treba vidjeti kako bi se vjerovalo. 

Inače, iz nekog razloga službeno deklarirane dimenzije ispisa ovoga pisača su 300*300 mm u X i Y osi, ali podloga je zapravo 310*315 mm i može se ispisivati od ruba do ruba. Dakle, ako kupujete zamjensku, imajte to na umu.  

Što se tiče brzine grijanja, u odnosu na ponešto anemični model 10S, kojemu je do postizanja radne temperature 220/60 stupnjeva, ovisno o sobnoj temperaturi, trebalo od 5 do 10 minuta, zahvaljujući 24-voltnom napajanju model PRO doseže radnu temperaturu podloge od 70 stupnjeva za tri minute, a 110 stupnjeva za 5 minuta. Dapače, sve je na ovome modelu brže i robusnije nego na prethodniku.  

Kako ga nismo stigli isprobati s ABS-om i najlonom, ne možemo prenijeti svoja iskustva s tim materijalima, ali PLA i PETG ovaj pisač guta bez problema i daje izvrsne ispise.

Ekstruder i grijaća glava 

Kompletna ispisna glava modela PRO, s ekstruderskim blokom u koji je integriran i detektor filamenta, jednostavno je – lijepa. Sve je od crvenkasto eloksiranog aluminija, ali važnije od toga je da je visoko funkcionalno i dorađeno. Primjerice, detektor filamenta nije naknadni dodatak koji se na modelu 10S kačio (vrlo nespretno) izvana na ekstruderski mehanizam, već je njegov integralni dio.  

Metalni „špijun“ od 20 mikrometara služi ručnoj kalibraciji senzora, a nakon toga je sve automatski
Metalni „špijun“ od 20 mikrometara služi ručnoj kalibraciji senzora, a nakon toga je sve automatski

Ekstruderski sklop je, pak, sastavljen od dva zupčasta kotačića, za razliku od vrlo uobičajenih zupčastog kotačića i kotačića s utorom koji je vodilica za filament. Tako nema proklizavanja i preskakivanja filamenta čak i kad je veliki početni povratni potisak iz hotenda. Tome valjda dodati i da je bowden cijev “famozni” Capricorn teflon, koji je osjetno nižih tolerancija od uobičajenih bowden cijevi i savršeno gladak. Ukratko, nama se u nekoliko mjeseci intenzivnog korištenja nije dogodilo nikakvo proklizavanje, a nismo imali problema ni s dovodom filamenta do grijaćeg bloka.  

Zamjenski ekstruder kao na modelu PRO moguće je instalirati i na CR-10S (i 10 i druge Crealityjeve ranije pisače), a mi vam toplo savjetujemo tu nadogradnju, ukoliko ih imate.
Zamjenski ekstruder kao na modelu PRO moguće je instalirati i na CR-10S (i 10 i druge Crealityjeve ranije pisače), a mi vam toplo savjetujemo tu nadogradnju, ukoliko ih imate.

Dapače, sustav dva nazubljena kotačića toliko je dobar da smo i stari CR-10S nadogradili njime. (Ako se i sami odlučite za to, ne zaboravite u postavkama izmjeriti i promijeniti broj koraka za E stepper!) Naime, posve je kompatibilan s ovim, a i brojnim drugim Crealityjevim, ali i drugim eksternim ekstruderima.  

Ispisna glava sastoji se od grijaćeg bloka s mlaznicom, oko kojih su postavljena dva ventilatora – jedan za grijaći blok i drugi za hlađenje ispisa. Iako se neki žale na to da je ispust ventilatora za hlađenje ispisa loše postavljen te kako više hladi mlaznicu nego ispis (na Thingiverseu je, naravno, moguće pronaći alternativne oklope – imajte na umu da ih treba otisnuti ABS-om ili još bolje, temperaturno i fizički otpornijim najlonom, ne PLA-om), nama funkcionira više nego dobro i ovakav kakav jest. 

Ispisna glava dolazi s dva tiha ventilatora i s integriranim kondenzatorskim senzorom
Ispisna glava dolazi s dva tiha ventilatora i s integriranim kondenzatorskim senzorom

Pored ovoga, na ispisnoj glavi nalazi se i senzor za niveliranje ispisa; firmware podržava automatsko i poluautomatsko niveliranje. I ovdje postoje oni koji tvrde da ugrađeni kondenzatorski senzor nije dobar te kako ga treba zamijeniti indukcijskim, ili, idealno, BL Touchom. Zamjenski indukcijski senzor košta oko dva dolara (i ne treba ispisivati nikakve nosače i raditi preinake na ispisnoj glavi jer se umetne na mjesto postojećeg kondenzatorskog senzora), tako da je trošak zanemariv, a originalni BL Touch oko 50 dolara, ali iz našeg iskustva, nema nikakve potrebe za tim promjenama.  

Na stranicama Tiny Machines, čije zamjenske firmware za ovaj model srdačno preporučujemo (dva – jedan za kontrolnu ploču pisača, drugi za kontroler ekrana), preporučuju prilično različit način autokalibracije i ručne dokalibracije od one službeno preporučene od proizvođača, ali mi opet moramo reći da je nama “iz kutije” auto levelling radio (i radi) onako kako treba i bez ikakvih problema.  

Detektor filamenta, usput, malo je odmaknut od “špindla” Z osi u odnosu na model 10S, gdje se filament praktički trljao o vijak, ali, kako bismo bili posve iskreni, nismo vidjeli da to ima ikakav negativan efekt na ispis.  

Fillennium Malcon model sa Thingiversea otisnut u 100% veličine, 5% ispune i jednostruki perimetar 0,5 mm. Detalji su izvanredni, a sve je isprintano bez nosećih struktura (support off).
Fillennium Malcon model sa Thingiversea otisnut u 100% veličine, 5% ispune i jednostruki perimetar 0,5 mm. Detalji su izvanredni, a sve je isprintano bez nosećih struktura (support off).

Centralna jedinica i elektronika 

Sva elektronika i ispravljač, koji je u ovom slučaju 24-voltni, snage 480 vata, sa svim prednostima i niti jednom manom toga rješenja u odnosu na uobičajene 12-voltne, smješteni su u podnožju pisača na kojem se nalazi i 4,3” zaslon u boji osjetljiv na dodir. To rješenje daje izvrstan dojam urednosti i dorađenosti, a k tome i smanjuje mogućnost nehotičnog kidanja ili izvlačenja kabela i žica koje u ovoj klasi pisača manje ili više vire na sve strane.  

S druge strane, to prčkanje po iznutricama pisača ponešto otežava, jer potrebno je skinuti 16 vijaka s donje ploče kućišta (dakle, nagnuti čitav pisač na stranu) i onda dodatno raditi na dijelu elektronike koji vas zanima. 

To spominjemo zato što je jedna od prvih preinaka koje smo napravili na njemu bila instalacija CR-10S PRO TM3D B6 firmwarea od Tiny Machinesa (https://tiny-machines-3d.myshopify.com), a za flash DVAJU firmwarea potrebno je otvoriti kućište. Naime, firmware matične ploče koji upravlja radom steppera se flasha uobičajeno, preko USB kabela kojim spojimo pisač s računalom, ali EEPROM-u upravljačke ploče zaslona moguće je pristupiti preko na njoj smještenog utora za SD karticu, a to je moguće samo otvaranjem kućišta.  

Za steppere brinu se izvrsni TMC-ovi ultratihi driveri koji su, posebno za izrazito bučnog prethodnika, model 10S, praktički nečujni i jamče mnogo glađi ispis. Testni “pas”, koji se isporučuje na kartici s pisačem jednostavno je zadivljujuće glatko ispisan u 16-mikronskoj razlučivosti, a na slikama uz tekst možete vidjeti i testnu raketu (ispisanu u 20-mikronskoj razlučivosti u “vaze” modu) i “Fillennium Malcom” s 5% ispune i jednim perimetrom u 20 mikrona.  

Model „psa“ koji dolazi s pisačem ispisuje se u 16-mikronskoj rezoluciji i s vanjskim nosačima (support), ovdje maknutim. Detalji i glatkoća su iznimni
Model „psa“ koji dolazi s pisačem ispisuje se u 16-mikronskoj rezoluciji i s vanjskim nosačima (support), ovdje maknutim. Detalji i glatkoća su iznimni

Međutim, sam ispis nije nečujan. Problem je ventilator matične ploče koji je abnormalno bučan, a algoritam aktivacije je ili punom brzinom upaljen, ili sasvim ugašen. Takav pristup hlađenju posljednji smo put vidjeli negdje 1992.; svi rashladni sustavi elektronike danas koriste nekakvu fuzzy logiku i upravljaju jačinom rada ventilatora ovisno o temperaturi ploče i komponenti. Ne i u ovom slučaju. Nadomjesni firmware, nažalost, ovaj problem ne ispravlja (vjerojatno hardverski uvjetovano). 

Dvije kontrolerske pločice – gornja je od LCD-a i flash se izvodi umetanjem SD kartice u utor, a donja je glavna ploča i nju flešamo preko USB kabela
Dvije kontrolerske pločice – gornja je od LCD-a i flash se izvodi umetanjem SD kartice u utor, a donja je glavna ploča i nju flešamo preko USB kabela
Flashanje LCD-a – s umetnutom SD karticom s odgovarajućim datotekama, upalimo pisač i čekamo da on sam obavi posao (traje oko 60 sekundi)
Flashanje LCD-a – s umetnutom SD karticom s odgovarajućim datotekama, upalimo pisač i čekamo da on sam obavi posao (traje oko 60 sekundi)
Grafičke datoteke u mapi DWIN_SET koje se upisuju u EEPROM
Grafičke datoteke u mapi DWIN_SET koje se upisuju u EEPROM

 

Ukupni dojam 

Iako je ovdje potpisani do sada bio skeptičan kad je u pitanju nužnost serijske ugradnje bed-levelling senzora, model PRO jednostavno dokazuje da se radi o dodatku koji toliko pojednostavljuje rad s 3D pisačima za one koji s njima prvi put počinju, da jednostavno ne postoji alternativa. Dapače, i onima iskusnijima ovaj dodatak toliko olakšava rad i skraćuje vrijeme pripreme za ispis da nema nikakvog razloga da ne postane serijski dio svih 3D pisača. 

Testna raketa ispisana u vaze modu (jedna kontinuirana spiralna linija bez uzdužnog šava, 0,2 mm
Testna raketa ispisana u vaze modu (jedna kontinuirana spiralna linija bez uzdužnog šava, 0,2 mm

Tu je i moćno napajanje i izuzetno kvalitetna izvedba svih elektroničkih, električnih i mehaničkih komponenti, tako da je visoka kvaliteta ispisa logična posljedica odluke da se ne štedi na glupostima i tamo gdje se ne mora. 

Ako bismo tražili mane, smatramo da je za ovako visoki ispisni volumen poželjno imati stabilizatore osi Z (moguće ih je dodatno nadograditi) za visoke ispise, a i ideja da se držač špule s filamentom stavi na gornju prečku nosača ispisne glave, dakle, tamo gdje su oscilacije prouzročene vibracijama najveće, potpuno je pogrešna, posebno bez dodatnih stabilizatora osi. U našem slučaju, koristimo vanjski nosač – bilo koji od više desetaka dostupnih za ispis na Thingiverseu bit će sasvim dobar.  

Zamjerka ide i originalnom firmwareu koji, kao i u slučaju prethodnika, modela 10S, nema termalnu zaštitu (iz nama posve nejasnog razloga) i koji “prenaglo” ručno podešavanje visine osi Z preko kontrolnog ekrana nagrađuje resetiranjem pisača. 

Za oba navedena problema postoji jednostavno rješenje, ali bilo bi ljepše da ga je sam proizvođač sam aplicirao. 

Također, uočili smo, kao i u slučaju svih drugih 3D pisača s kojima je ovdje potpisani radio, da su vrijednosti E-koraka u firmwareu premale u odnosu na izmjereni protok filamenta. U našem slučaju ispravna vrijednost je E150.537 (konzolna komanda M92 E150.537 i nakon toga M500). 

Usprkos ovim manjim manama, izvanredan je ovo pisač od početka do kraja, i preporučujemo ga bez ikakve zadrške. 

Creality CR-10S PRO

  • automatsko niveliranje ispisne podloge
  • jako napajanje
  • ekran osjetljiv na dodir
  • tihi stepperi
  • brz i izuzetno kvalitetan i ujednačen ispis
  • ekstruder s dvama zupčanicima
  • kvaliteta izrade
  • auto resume i pause print
  • nema termalne zaštite u izvornom firmwareu
  • neki sitniji bugovi
Lakoća instalacije 10
Kvaliteta ispisa 9
Brzina ispisa 8
Konstrukcija 9
Ukupno 9
Cijena 570 € Ustupio: