Mozilla pokrenula vlastiti VPN servis kao Firefox dodatak

Mozilla je započela s beta testiranjem svoje VPN usluge nazvane Firefox Private Network koja je zasad dostupna kao besplatni dodatak uz Firefox preglednik

Matija Pavlić nedjelja, 15. rujna 2019. u 20:15

Na našim smo stranicama već pisali kako Mozilla namjerava pokrenuti premium uslugu s posebnim mogućnostima za njihov internetski preglednik Firefox.

U skladu s time započelo je testiranje nove VPN usluge Firefox Private Network, koja dolazi u obliku dodatka za Firefox i omogućava sigurnu (kriptiranu) komunikaciju putem Interneta.

Firefox Private Network se trenutačno nalazi u beta fazi razvoja i dio je ponovno pokrenutog Firefox Test Pilot programa (koji sada označava i proizvode te usluge ne nužno vezane za sam Firefox preglednik koje će uskoro biti spremne za izlazak na tržište). 

Proxy poslužitelje za Firefox Private Network pružiti će tvrtka Cloudflare, a usluga je zasad dostupna samo na računalima, a u budućnosti će biti dostupna i na mobilnim uređajima.

Dok traje beta testiranje usluga je besplatna te se može testirati nakon prijave (zasad samo za američke korisnike) na specijaliziranoj Firefox Private Network internetskoj stranici. Pomoću naknadno instaliranog dodatka uslugu je moguće uključivati i isključivati.