Mercedesov retro koncept za koji je prava šteta što ne vozi

Mercedes-Benz predstavio je svoj Vision Mercedes Simplex, skulpturu automobila u modernom izdanju kojom odaje počast naslijeđu, ali i budućnosti svoje marke

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 16. rujna 2019. u 14:09

U sklopu izložbe Design Essentials 2019 njemački je proizvođač automobila Mercedes-Benz predstavio "Vision Mercedes Simplex" – konceptnu skulpturu koja ima za cilj odati počast prošlosti ove luksuzne marke. Simplex to čini na osnovama trkaćeg bolida Mercedes 35 PS, izvorno predstavljenoga davne 1901. godine, te izrađenoga prema ideji dizajnera Emila Jellineka. Naziv je dobio prema Jellinekovoj kćeri Mercedes, a već na prvim utrkama na Race Weeku u Nici dominirao je u poretku najbržih vozila.

Nakon gotovo 120 godina mnogo se toga promijenilo u dizajnu i tehnologiji, no u Mercedes-Benzu ističu kako je u njihovom DNK i dalje ostala strast za luksuzom i inovacijama. Ovom skulpturom žele prikazati da i dalje nastoje ići naprijed u pogledu dizajna i transformacije automobila kao prijevoznog sredstva, pa i cijelog koncepta mobilnosti. "Vision Mercedes Simplex simbolizira transformaciju luksuza specifičnog za Mercedes-Benz", poručio je glavni dizajner kompanije Gorden Wagener.

Vision Mercedes Simplex

Ova skulptura predstavlja automobil modernog, ali i retro izgleda. Sportski je to kabriolet dvosjed izduženog oblika, s četiri velika kotača koji predstavljaju vanjske granice vozila. Prednjim dijelom dominira velika maska omeđena okvirom ružičasto zlatne boje koji podsjeća na brončani hladnjak starih automobila, no danas je maska zamijenjena posebnim 3D zaslonom koji digitalno prikazuje logotip Mercedesa.

Interijer je također posveta luksuznom naslijeđu marke. Minimalistički uređen sa samo nužnim komponentama i opremljen zaslonom na kojem se prikazuju svi bitni podaci (ali u obliku analognih pokazatelja na zaslonu), izgleda kao da je došao iz budućnosti, a opet ima dašak klasike. Ne treba ni spominjati visoko luksuzne i ručno dorađene detalje u retro "štihu", kojih ne manjka.

Kao što smo rekli i u naslovu, prava je šteta što u Mercedesu nisu u ovaj model ugradili elektromotor i omogućili skulpturi da zaživi i kao konceptno vozilo.