Vivo NEX 3 5G bez fizičkih tipki

Vivo je početkom tjedna službeno predstavio NEX 3 5G, pametni telefon bez tipki i s velikim Waterfall FullView zaslonom

Stjepan Bilić srijeda, 18. rujna 2019. u 06:00

Vivo je predstavio novi pametni telefon – NEX 3 5G. Većina specifikacija je poznata od ranije, što se kao i uvijek može zahvaliti prvenstveno leakerima i njihovim anonimnim izvorima.

Kako mu sam naziv kaže, NEX 3 podržava 5G mreže koje tek trebaju zaživjeti u većini zemalja. No, Vivo je ovim modelom već sada spreman. Ono što prvo upada u oči jest da ovaj telefon nema ni jednu fizičku tipku. Glavni krivac tomu je veliki Waterfall FullView zaslon čije se bočne stranice gotovo okomito spuštaju na bočne strane kućišta. Shodno tomu nije ostalo mjesta za tipke, pa se ovim telefonom upravlja isključivo pomoću virtualnih tipki i gesti.

Da bi korisnicima olakšao prijelaz između telefona sa i bez fizičkih tipki, Vivo je osigurao podršku za Touch Sense, tehnologiju koja simulira pritisak tipki. Zaslon se temelji na Super AMOLED panelu razlučivosti 2.256 x 1.080 točaka. Zaslon je potpun, bez ureza i proreza, s ugrađenim skenerom otiska prsta te prekriva 99,6% površine prednje strane uređaja.

NEX 3 5G temelji se na Snapdragonu 855 Plus te ovisno o modeli ima 8 ili 12 GB RAM-a te 256 GB prostora za pohranu (UFS 3.0). Da bi autonomija uređaj bila što duža, Vivo je ugradio bateriju kapaciteta 4.500 mAh, a za što kraće vrijeme punjenja – 44-vatnu tehnologiju brzog punjenja, kakvu ima i iQQQ Pro.

Sa stražnje strane kućišta nalaze se tri kamere – glavna od 64 MP (Samung ISOCELL Bright GW1) te dvije kamere od po 13 MP (širokokutna i telefoto). Za selfije je pak zadužena prednja kamera koja je većinu vremena skrivena od pogleda, jer se nalazi u unutrašnjosti telefona. Njezina je razlučivost je 16 MP.

Osnovni 4G model u konfiguraciji sa 8/128 GB memorije stajat će oko 640 eura. Napredniji 5G modeli, ovisno o količini memorije stajat će oko 730 eura (8/256 GB), odnosno oko 800 eura (12/256 GB). Prve isporuke su najavljene za 21. rujna.