Ravnodnevnica i njezin utjecaj na satelite

Danas je 23. rujna, jesenska ravnodnevnica, dan kada se Sunce nalazi izravno iznad ekvatora i kada dan i noć traju jednako dugo. No, ova pojava ima i utjecaj na tehnologiju

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 23. rujna 2019. u 06:00

Ravnodnevnica ili ekvinocij je pojava koja se događa dva puta godišnje i tradicionalno označava početak proljeća i jeseni. Danas, 23. rujna, na Zemlji je jesenska ravnodnevnica – dan u kojem razdoblje dana i noći traje jednako dugo, a Sunce u svojem prividnom putu po nebu se nalazi točno iznad Ekvatora.

Sunce se, kažemo, nalazi u svojoj jesenskoj točci u kojoj ekliptika presijeca nebeski ekvator, a Sunčeve zrake obasjavaju u svakom trenutku točno (istočnu ili zapadnu) polovicu našeg planeta. Na ovaj dan Sunce izlazi u točci koja je najbliže pravom smjeru istoka i zalazi najbliže pravom zapadu.

Stanje na ekvinocij
Stanje na ekvinocij

Kada govorimo o jednakom trajanju dana i noći, te točkama izlaska i zalaska Sunca, oni su na današnji dan najbliži, ali ne i u sekundu i milimetar točni – razlozi tome su nepravilna putanja Zemlje oko Sunca i precesija njezine osi, no za potrebe pojednostavljenja uzimamo ove vrijednosti kao "zaokružene".

Dan jesenske ravnodnevnice najčešće pada na 23. rujna, ponekad i na 22., a 2096. godine skliznut će unatrag do 21. rujna. Kad govorimo o proljetnoj ravnodnevnici, ona se već pomaknula unatrag na 20. ožujka, polako "klizi" prema 19. ožujku, a (iako ga mnogi pamte iz škole) 21. ožujka sve do 2101. godine neće biti prvi dan astronomskog proljeća.

A sateliti?

Sada, nakon što smo pojasnili kakva je situacija vidljiva na nebu danas, posvetimo se i temi iz naslova – utjecaju na tehnologiju. Možda nije na prvu očito kako bi prolazak Zemlje kroz ovu točku putanje moglo imati učinak na njezine satelite, no on je tu, mjerljiv je, i – negativan.

Naime, u vrijeme kada Sunčeve zrake dolaze pod kutom od 90° na Zemljinu os, odnosno izravno padaju na ekvator, s njima se točno poravnavaju i sateliti koji se nalaze u geostacionarnim orbitama. Oni, pak, moraju komunicirati s antenama na tlu. Kada se te antene usmjere prema satelitima na dan ravnodnevnice, usmjerene su samim time (u određenim trenucima) izravno u Sunce.

Prekid programa na indonezijskim satelitima zbog Sunčevih smetnji
Prekid programa na indonezijskim satelitima zbog Sunčevih smetnji

Naša zvijezda snažan je izvor širokopojasnog zračenja koje vrlo lako nadvlada signal bilo kojeg satelita, pa vrijeme "ispadanja" komunikacije sa zemaljskim antenama nekada traje minutama, pa sve do jednog sata, i ponavlja se nekoliko dana prije i poslije ekvinocija.

Operateri geostacionarnih satelita zbog ove pojave nekada ih moraju resetirati kako bi ih mogli nastaviti koristiti. Poznato je i da u vrijeme ekvinocija indijske burze nakratko prestaju s radom kako prekid komunikacije ne bi utjecao na trgovanje dionicama.

Drugi učinak ovakvog položaja Zemlje na satelite tiče se njezine sjene. U danima oko ravnodnevnice sateliti u geostacionarnoj orbiti iznad ekvatora neminovno moraju proći kroz najveću Zemljinu sjenu. Pri tome se moraju oslanjati na ugrađene baterije jer se ne mogu napajati putem solarnih ćelija. U ostala doba godine sateliti lete iznad ili ispod sjene i mnogo su više izloženi svjetlosti, pa vlasnici ovakvih satelita moraju računati i na duža "mračna" razdoblja.