Legendarni Hummer možda se vraća kao – električni

General Motors navodno planira velike investicije u svoje američke tvornice, što uključuje i jednu lokaciju posvećenu isključivo električnim kamionetima i, možda, Hummerima

Sandro Vrbanus utorak, 22. listopada 2019. u 15:00

Kultna marka robusnih, ali i luksuznih, terenskih vozila Hummer General Motorsa mogla bi ponovno oživjeti nakon gotovo desetljeća hibernacije. Planove o oživljavanju Hummera otkrio je sam GM tijekom pregovora sa sindikatima prošloga tjedna, a oni su dio većeg ciklusa investicija koje ova korporacija najavljuje za naredne godine.

U sklopu 7,7 milijardi dolara vrijednih investicija u proizvodnju automobila u SAD-u, General Motors planira uložiti 3 milijarde dolara u tvornicu u Detroit-Hamtramcku. Ovim ulaganjem ta bi tvornica trebala postati mjesto gdje će se proizvoditi električni kamioneti i kombiji nove generacije, ali i visoke klase – što bi, nadaju se u GM-u, moglo biti profitabilno.

Luksuz na struju

A gdje će naći bolji brand za luksuzne i skupe terence nego u svojem legendarnom Hummeru, liniji koja je oduvijek privlačila one dubljeg džepa. Hummeri H1, H2 i H3 ne proizvode se već gotovo deset godina, a niti sada nije sigurno da će se GM odlučiti na oživljavanje tog prepoznatljivog imena.

Ipak, u razvoju već imaju električni pickup koji nozi kodni naziv "Project O.", a koji bi mogao na tržištu osvanuti kao neki budući električni Hummer nove generacije. "Marketing za takav potez već smo odavno platili", smatraju u GM-u, uvjereni kako ova marka i dalje dobro kotira među ljubiteljima automobila. Dodaju kako bi priča o ekološki prijateljskim luksuznim terencima bila samo šlag na Hummerovu tortu i da na tome mogu dobro kapitalizirati ulaganja u elektrifikaciju pogona.

Što bi im o tome rekli iz Jaguara, kompanije koja smatra da nema nikakvog smisla izrađivati velike SUV-ove pogonjene baterijama?