ARQUUS W73, šminkerski naziv za optički RGB HDMI kabel

Vivify je predstavio posebni HDMI kabel – ARQUUS W73 koji podatke prenosi optičkim vlaknima umjesto bakrom, te koji ima vlastito RGB osvjetljenje

Stjepan Bilić subota, 16. studenog 2019. u 07:00

RGB je okupirao sve što se okupirati moglo – tipkovnice, miševe, SSD-ove, memorije, matične ploče i ostale računalne komponente te periferiju. Do sada su od njega bili pošteđeni tek kabeli, a sada je i taj bastion pao.

Vivify je u svoju ponudu dodao HDMI kabele s RGB osvjetljenjem kojima je dao šminkerski naziv ARQUUS W73. U ponudi su dvije dužine – od 2,7 i 4,5 metara, a njihova je trenutna akcijska cijena 80, odnosno 100 USD. Kada akcija prođe cijena se vraća na prvotnih 150 i 200 USD.

Rezultat cijene nije samo zbog dodanog RGB osvjetljenja, već na temelju toga što se za prijenos podataka ne koriste bakarne žičobe, već optička vlakna. Time su riješili problem maksimalne duljine kabela, spriječili EMI (elektromagnetske) i RFI (radiofrekvencijske) smetnje što je omogućilo izradu dužih HDMI kabela bez problema s kvalitetom signala. Ujedno proizvođač navodi kako je bandwidth njihov kabela do 18 Gbps.

Što se RGB osvjetljenja tiče dostupno je sedam različitih boja (crvena, narančasta, žuta, zelena, cijan, plava i ljubičasta). ARQUUS W73 kabel zadovoljava sve HDMI 2.0b specifikacije. Detaljnije specifikacije dostupne su na stranicama proizvođača.