Može li vaš televizor primati DVB-T2?

Početkom rujna pokrenuto je odašiljanje televizijskih programa u HD rezoluciji s odašiljača Sljeme u novom, tzv. M2 multipleksu u DVB-T2 sustavu s HEVC standardom kodiranja video signala čime je započet prijelaz odašiljanja s DVB-T na novi DVB-T2 sustav. Imate li TV dorastao novom signalu?

Bug.hr nedjelja, 1. prosinca 2019. u 06:30

Istovremeno odašiljanje postojećeg DVB-T i novog DVB-T2 sustava predviđa se do polovice slijedeće godine kada, prema trenutnim planovima, proces završava gašenjem starog DVB-T sustava. Sukladno tome građanima ostaje dovoljno vremena za prilagodbu na novi sustav prijma TV signala.

Uz bolju sliku u HD rezoluciji, zahvaljujući novom DVB-T2 sustavu i odabranim parametrima mreža, signal će biti jači i njime će se kvalitetnije pokriti više stanovništva, a također će se izjednačiti kvaliteta pokrivanja 3. i 4. HRT-ovog programa, kao i programa RTL2 te Doma TV iz sadašnjeg multipleksa B s pokrivanjem kao što imaju primarni kanali HRT1, HRT2, RTL i Nova TV jer će svi biti u jednom multipleksu – novom M1.

Ipak, nemaju svi televizori, posebno oni kupljeni prije 2017. ili ranije, mogućnost dekodiranja novoga singala. U koju skupinu spada vaš?