Šest mjeseci od predstavljanja Mac Pro će konačno biti moguće i naručiti

Poznati YouTuber – Marques Brownlee, aka MKBHD uspio je doznati kako je Apple konačno spreman omogućiti narudžbu „novog“ Maca Pro, pola godine nakon što je isti predstavljen

Stjepan Bilić ponedjeljak, 9. prosinca 2019. u 07:00

Pola godine ranije, točnije početkom lipnja 2019. godine, Apple je predstavio novi Mac Pro. Podsjetimo, radi se o radnoj stanici namijenjenoj profesionalnim korisnicima koju Apple nije obnavljao zadnjih šest godina, još od 2013. kada su predstavili valjkasti model, koji je pojedine korisnike podsjećao na kantu za smeće.

Nakon kratkog izleta vezano uz dizajn, šest godina kasnije Mac Pro se vratio s moderniziranim kvadratnim dizajnom. Unatoč povratku korijenima, dio korisnika ponovno nije bio zadovoljan, jer su u novom Macu Pro prepoznali ribež za sir. No kakvog god dizajna bio, jedno je sigurno Mac Pro je namijenjen profesionalnim korisnicima i kao takav se temelji na najsnažnijem hardveru kojeg Apple ima u svojoj ponudi.

U najsnažnijoj konfiguraciji Mac Pro moći će se opremiti s Intelovim Xeonom sa 28 jezgri, s do 1,5 TB RAM-a, 4-terabajtnim SSD-ovima te s do dvije AMD Radeon Pro Vega II grafičke kartice. Cijena ovako konfiguriranog Maca Pro trenutno nije poznata, ali za očekivati je cijenu od više desetaka tisuća dolara. Naime, najslabiji Mac Pro trebao bi imati cijenu od oko 6.000 USD, a bit će sastavljen od bitno slabijih komponenti. Procesor je i dalje Intelov Xeon, ali ovog puta sa svega osam jezgri, zatim osnovni Mac Pro imat će 32 GB RAM-a, 256 GB SSD i Radeon Pro 580X grafičku karticu.

Kolike će točne biti cijene za koji model Maca Pro doznat će se početkom idućeg tjedna, točnije 10. prosinca 2019. godine. Tako barem navodi YouTuber Marques Brownlee (MKBHD) koji je putem službenog Twitter računa objavio screenshoot buduće Appleove Internetske stranice na kojoj se jasno vidi i navedeni datum.

Tog datuma trebao bi postati dostupan i Pro Display XDR monitor po cijenama od oko 5.000 i 6.000 USD (ovisno o modelu) te posebno dizajnirani stalak za navedeni monitor - Pro Stand, a koji će koštati oko 1.000 USD.