Koliko košta zamjena baterije na Samsung Galaxy S5 i S6 mobitelima?

Ukoliko ste već 3-4 godine vjerni svojem starijem Samsung mobitelu moguće je da mu baterija više nije u formi. Doznali smo koliko košta zamjena

Sandro Vrbanus subota, 18. studenog 2017. u 08:00

Iako su predstavljeni u ožujku 2014. i 2015. godine, Samsungovi tadašnji flagship modeli mobitela Galaxy S5 i S6 i dalje imaju svoje poklonike. Čitači otiska prsta, Super AMOLED ekrani, te zasloni visoke gustoće piksela bili su dobri tada, pa su dobri i sada – možda ne u usporedbi s ovogodišnjim perjanicama Samsunga, ali u usporedbi sa svim starijim uređajima zasigurno ne kaskaju pretjerano i sasvim dobro služe i danas. No, boljka većine mobitela jest gubitak kapaciteta baterije nakon višegodišnjeg korištenja.

Nedavno smo pisali o tome kako ovaj problem riješiti kod starijih iPhonea, pa je red da se pozabavimo i njihovim tadašnjim konkurentima, Samsungovim Galaxyjima S5 i S6.

Slično kao i kod 4-inčnih iPhonea, zamjena baterija na ovim uređajima neće vam značajno isprazniti budžet. Za 3 i pol godine stari model S5 originalnu bateriju možete dobiti već za manje od 100 kuna. Ako je smanjena autonomija ono što vam predstavlja najveći problem na nekom od ovakvih mobitela, to je zaista mala cijena da bi se uređaj značajno osvježio. Kod modela S6 promjena baterije ipak zahtijeva i ponešto truda, pa je i cijena izmjene nešto veća – od 250 kuna na dalje.

Cijene izmjene baterije u servisima
  Zagreb Split Rijeka Osijek
Samsung Galaxy S5 200 kn 120-200 kn 120 kn 120 kn
Samsung Galaxy S6 400-500 kn 350-400 kn 400 kn 250 kn

Cijene servisa najniže su u Osijeku, dok je u ostatku Hrvatske u servisima usluga rada redovno skuplja, pa samim time raste i cijena zamjene baterije. Sve istaknute cijene uključuju originalnu bateriju i njezinu zamjenu.

Galaxy S5 – ne može jednostavnije

Samsung Galaxy S5 spada u "staru gardu" pametnih mobilnih uređaja, pa je za zamjenu baterije kod istoga potrebno imati tek – oštre nokte. Stražnji poklopac uređaja lakoćom se uklanja i otvara neometan pristup bateriji, koja pak sjedi u svojem ležištu. Zamjena iste zaista je trivijalna, pa za to nije potrebno uređaj nositi na servis. Dovoljno je tek "proguglati" najnižu cijenu zamjenske baterije u vašoj blizini, te istu kupiti ili pak naručiti preko Interneta.

Cijene baterija kreću od 80-ak pa do 170 kuna na domaćim webshopovima, a slične se cijene mogu pronaći i na popularnim stranim e-trgovinama.