Lansiranje bitcoin terminskih ugovora izazvalo (pre)velik interes

Na čikaškoj burzi pokrenuto je trgovanje "futures" opcijama vezanima uz bitcoin, što je poguralo njegovu cijenu i srušilo stranicu burze

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 11. prosinca 2017. u 12:30

Tijekom prošle noći na burzi CBOE (Chicago Board Options Exchange) u Chicagu započelo je trgovanje nedavno odobrenim terminskim ugovorima vezanima uz cijenu bitcoina. Prva je ovo burza u svijetu koja je odlučila, čak tjedan dana prije nego je bilo najavljeno, lansirati ovakvu uslugu, a po inicijalnom odazivu investitora pokazalo se to kao pravi potez.

Prva posljedica pokretanja trgovanja bilo je rušenje internetske stranice spomenute burze zbog prevelike navale na nju. Nakon otprilike sat vremena situacija se stabilizirala, stranica je vraćena u normalu, a trgovanje nije niti u jednom trenutku bilo prekinuto. U prva dva sata zabilježen je velik interes investitora za bitcoin "budućnosnice" (terminske futures ugovore), pa je vlasnika u tom kratkom periodu promijenilo njih preko 800.

Cijena futuresa je porasla na oko 2.000 dolara iznad trenutačne cijene bitcoina, a ona je potom također poskočila. Tijekom jutra kretala se na razinama od gotovo 17.000 dolara, dok su jednomjesečne futures opcije na cijeni od preko 18.500 dolara. Kako bi potaknuli investitore da se ukrcaju na ovaj vlak, u čikaškoj burzi odlučili su do kraja godine ne naplaćivati proviziju na trgovanje terminskim ugovorima vezanima uz bitcoin.