Svjetleća salata s MIT-a

Znanstvenici na prestižnom sveučilištu rade na razvoju biljaka koje bi imale mogućnost emitirati svjetlost korištenjem vlastitih izvora energije

Sandro Vrbanus nedjelja, 17. prosinca 2017. u 07:00

U laboratoriju za kemijsko inženjerstvo na američkom MIT-u (Massachusetts Institute of Technology) znanstvenici su izradili prve uspješne uzorke biljaka koje – svijetle u mraku. U listove biljaka istraživači su posebnom metodom ugradili specijalizirane nanočestice koje omogućavaju biljci da emitira svjetlost.

Na ovaj način zasvijetlili su za sada špinat, rikola, kelj i potočarka

Najveća prednost kod ove tehnologije je činjenica da za dobivanje svjetlosti nije potrebandodatni izvor energije, već nanočestice koriste energiju koja dolazi iz same biljke, tj. kao produkt njezinog metabolizma. Za sada su u pokusima uspješno ostvarena osvjetljenja slabijeg intenziteta u trajanju od gotovo četiri sata, no projekt je tek na početku.

Znanstvenici se nadaju da bi ovom tehnologijom mogli proizvesti kućne biljke koje su u stanju diskretno osvjetljavati radni stol, a nekad u budućnosti mogli bismo vidjeti i drveće koje na ovaj način osvjetljava ceste.