SAD ponovno okrivile Rusiju za hakerske napade

Najveći računalni napad u novijoj povijesti i zasigurno onaj s najviše prouzročene štete, NotPetya, navodno je pokrenula ruska vojska

Sandro Vrbanus petak, 16. veljače 2018. u 16:00

Iako je od velike ransomware kampanje nazvane Petya (ili NotPetya) prošlo više od pola godine, u Bijeloj kući jučer su našli za shodno objaviti službenu izjavu o tome koga smatraju odgovornim. Podsjećamo, ovaj je računalni napad ciljao na nezakrpane, primarno starije, inačice Windowsa, i širio se korištenjem nesigurnog SMB protokola kroz lokalne mreže. Prouzročio je milijunske štete velikim kompanijama i državnim sustavima koji su mahom koristili Windowse XP, pa je i Microsoft morao izdati službene zakrpe za ovaj prastari OS.

Napad je krenuo iz Ukrajine ali se ubrzo proširio na cijeli svijet. Sada, pak, američke vlasti objavljuju kako je za njega izravno odgovorna ruska vojska. Rusija je, kažu, pokrenula ovaj ransomware napad koji je uzrokovao štetu mjerenu u milijardama dolara diljem svijeta, kako bi se prije svega destabilizirala Ukrajina. Ovaj napad bio je nesmotren i neselektivan, poručila je glasnogovornica Bijele kuće, i najavila kako će zbog toga Rusiji uslijediti "međunarodne posljedice".

Okrivljavanje Rusije za hakerske napade u SAD-u nije ništa novo. Do sada su ruske državno sponzorirane hakere optuživali za petljanje u izborni proces, pokušaje hakiranja glasačkih strojeva, napade na elektroenergetski sustav i slično. Neki od ovih napada bili su i uspješni, potvrdili su to nedavno visokorangirani obavještajci SAD-a, a primijećeno je i da isti akteri planiraju kompromitirati i nadolazeće ovogodišnje izbore za Kongres i Senat.

Optužbe za hakiranje i pronalaženje krivca bez nekih čvrstih dokaza prije svega su politički motivirani. No, kada državni tajnik Rex Tillerson na televiziji izjavljuje kako je Rusija već počela s uplitanjem u ovogodišnje izbore i priznaje da SAD tu ne mogu učiniti ništa kako bi ih spriječile, čini se kako Amerikanci ipak imaju razloga za brigu – ako već ne zbog sposobnosti ruskih hakera onda možda zbog nesposobnosti vlastitih.