Model X uletio u teretanu, vozačica za nezgodu okrivila automobil

Na Floridi se proteklog vikenda dogodila neobična nezgoda za koju njezina glavna sudionica, vozačica automobila, krivi Teslin Model X koji je vozila

Sandro Vrbanus utorak, 24. travnja 2018. u 15:11

Prošle nedjelje na Floridi se dogodila prometna nezgoda koja, nasreću, nije imala za posljedicu ozljede ili pogibije. Ovoga puta "nastradao" je samo zid lokalne teretane i ponešto inventara, te Teslin Model X koji je kroz navedeni zid proletio. No, nije ovaj događaj dospio u medije zbog nepažljive vozačice ili toga što je zaletavanje u zid s automobilom neuobičajeno. Vozačica Tesle u ovom je slučaju – okrivila automobil i njegov sustav pomoći pri vožnji.

Vozačica koja je Modelom X s parkirališta uletjela prvo kroz staklenu fasadu zgrade pa potom i kroz unutarnji zid teretane, i zamalo pritom "pokupila" jednog posjetitelja, kaže kako je Model X "ubrzao sam od sebe", te da je ona pokušala stisnuti kočnicu. Unatoč tome, automobil je navodno sam od sebe ubrzao i uletio u teretanu.

Cijeli je slučaj zabilježen nadzornim kamerama. Na snimkama je vidljivo kako je automobil zaista usporavao na prilasku parkiralištu, te potom naglo ubrzao – pa bi priča vozačice o samostalnom ubrzavanju vozila mogla biti istinita. No, kako piše Electrek, slične slučajeve "samostalnog ubrzavanja" već su prijavili brojni korisnici, a u svima je istraga pokazala kako su vozači zapravo pritiskali papučicu gasa, a ne kočnice – i potom krivicu za nezgodu pokušali svaliti na autonomni sustav vožnje ugrađen u Tesline automobile.

Istraga će i u ovom slučaju pokazati je li sustav autopilota bio uključen u trenutku udara Modela X u ovu teretanu – iako nije jasno zašto bi sustav namijenjen korištenju na autocestama netko uključivao na parkiralištu.