HMD anketom ispipava teren, plasirati Nokiju X6 na druga tržišta ili ne?

HMD Global Oy je putem ankete potražio savjet od svojih fanova trebaju li Nokiju X6 plasirati i na ostala svjetska tržišta ili ju ostaviti ekskluzivom za Kinu

Stjepan Bilić petak, 18. svibnja 2018. u 21:50

HMD Global Oy u ovu je srijedu (16. svibanj) predstavio svoj najnoviji i ujedno prvi mobitel sa zubom – Nokiju X6. Iako se isprva očekivalo kako će Nokija X6 stići na sva svjetska tržišta, glasnogovornik tvrtke je tu mogućnost vrlo brzo otklonio izjavom kako će Nokia X6 biti ekskluziva za kinesko tržište.

No, čini se kako se u HMD-u premišljaju oko svoje ishitrene odluke. Naime, HMD-ov CPO, Juho Sarvikas, samo dan kasnije od objave o „ekskluzivi“ objavio je na svom službenom Twitter profilu anketu u kojoj svoje pratitelje ispituje što im je činiti – lansirati Nokiju X6 i na drugim tržištima ili ne?.

Ovakav razvoj situacije upućuje na to kako bi na kraju Nokiju X6 mogla stići i na zapadna tržišta. Također se smatra kako u HMD-u ne bi gubili vrijeme na anketu da im nije cilj Nokiju X6 donijeti na globalno tržište.

Dakako postoji mogućnost da u HMD-u nisu pretjerano sigurni u uspjeh Nokije koja ima zub na zaslonu, pa na ovaj način ispipavaju teren kako „narod“ diše po tom pitanju. Prije nego što stvore možebitno nepotrebne zalihe koje neće imati kome prodati. U trenutku pisanja teksta u anketi je sudjelovalo 7.227 sudionika, od čega je njih 92% izrazilo želju za globalnom inačicom Nokije X6, dok je samo 8% sudionika bilo protiv.

HMD Global Oy krajem ovog mjeseca (26. svibnja) u Rusiji će održati događaj na kojemu će predstaviti nove mobitele za globalno tržište. HMD nije objavio koje mobitele namjerava tog dana predstaviti, ali očekuju se modeli X5 i X7 koji bi se po performansama trebali svrstati ispod, odnosno iznad Nokije X6. Možda među njima ugledamo i Nokiju X6.