Tehnologije

Borbe velikih robota - moguća zabava budućnosti

Marko Guzina subota, 26. svibnja 2018. u 17:00

Veliki roboti koji bezpogovorno izvršavaju želje svojih ljudskih gospodara desetljećima golicaju maštu ljubitelja tehnologije, znanstvene fantastike i drugih, a njihovo vrijeme je možda (konačno) došlo

Nekoliko je tvrtki raštrkanih svijetom kojima u opisu posla stoji razvoj i izrada velikih borbenih robota. Pristupi koje koriste često se razlikuju dok su za sada njihovi proizvodi na podjednakoj razini kada je riječ o sposobnostima. Na ovaj tekst nas je potaknula nedavna predstava uživo koja je organizirana od strane tvrtke MegaBots iz Kalifornije. Ova tvrtka je osnovana u želji da se razviju veliki borbeni roboti kojima bi upravljali ljudski piloti te da se promoviraju zabavne aktivnosti koje bi ove robote učinile komercijalno isplativima.

MegaBot s osnivačima tvrtke
MegaBot s osnivačima tvrtke

Osim nedavnog vapaja u pomoć po pitanju manjka financijskih sredstava, tvrtka MegaBots muku muči s definiranjem jasnog koncepta. Iako sada imaju već treću iteraciju svog borbenog robota, njihovi tvorci jednostavno ne znaju što bi s njima, a da namame publiku, privuku pažnju te prijeko potrebne novce. Grad Heyward, nedaleko Oaklanda u Kaliforniji (SAD) sredinom svibnja je bio poprište predstave, tek druge po redu, u kojoj su "glumili" veliki borbeni roboti. Ovaj puta su organizatori iz tvrtke MegaBots odlučili osmisliti kakav takav scenarij koji bi pratili, a izvršni direktor MegaBotsa Matt Oehrlein spomenuo je kako još ispipavaju tržište i nastoje otkriti što bi publici bilo najzanimljivije.

Dok im vizija tvrtke organizirati borbe robota pred srednje velikim gledalištima. u ovoj predstavi je njihov robot Eagle Prime, glumio "Princa privatnosti" (Prince of Privacy) te bio boj protiv zlog robota po imenu "Zork Muckerborg" koji je publici želio ukrasti podatke. Izravna borba robota ovaj puta ipak je izostala, ali su zato gnjev mehaničkih čudovišta osjetile perilice posuđa, još ponešto bijele tehnike te omanji kombi. Složeno upravljanje koje iziskuje dva "pilota" možda je jedan od krivaca za manjak uzbuđenja.

Sve opisano bi bilo daleko uzbudljivije za gledatelje kada pokreti robota ne bi bili groteskno spori i neprecizni. Iako je Eagle Prime pogonjen tipično američkim V8 benzinskim motorom od 430 konjskih snaga i na gusjenicama se može kretati naoko brzo, dok pomicanje hidraulički pokretanih ruku ostavljaju puno prostora za unapređenje, baš kao i manjak preciznosti u upravljanju. Ako ćemo pošteno, ovi roboti djeluju kao komadi građevinske opreme sklepani u garaži ludog znanstvenika, a dojam kojem se teško otimamo govori da bi bilo zanimljivije gledati borbu dva bagera.

Pomno uvježbana koreografija običnih bagera trenutno djeluje privlačnije od nezgrapnih borbenih robota
Pomno uvježbana koreografija običnih bagera trenutno djeluje privlačnije od nezgrapnih borbenih robota

Na žalost, tvrtka MegaBots možda i ne uspije dovoljno "opipati" tržište jer se nalaze na rubu financijskog sloma o čemu su i iskreni u svojim istupima putem youtube kanala. S druge strane, ovo nisu jedini tvorci velikih robota, a s jednim konkurentom su se čak upustili i u duel. Nije to bila borba kao u filmu Real Steel (2011) ili okršaj s čudovištima poput onih kakve smo vidjeli u Pacific Rim (2013), no možda jednog dana doživimo i nešto toliko zabavno. Čini se da bi tvrtka MegaBots mogla imati i novog izazivača iz Kine, a kao i ostali koraci u njihovom projektu, ovo uvelike ovisi o tome hoće li financijski propasti ili opstati.

U pitanju je robot Kuratas proizveden u Japanu pod okriljem tvrtke Suidobashi Heavy Industry. Dok možda izgleda manje robustno, Kuratas je profinjeniji proizvod koji se više oslanja na tehnologiju te ga je moguće i naručiti, jasno, ako vas u džepu ili Bitcoin računu žulja ekvivalent 1,35 milijuna dolara. Ako imate toliko za potrošiti, ali niste sigurni da je Kuratas igračka za vas, sigurni smo da će vas "kupiti" činjenica da dvostruki Gatling (airsoft) mitraljezi pucaju kada prepoznaju osmjeh na licu pilota.

Ako ste primali emailove u kojima se spominje "Borg" možda baš vi imate 1,35 milijuna dolara za koje vas nije briga kako ćete ih potrošiti pa je Mech odnosno robot Kuratas dobro riješenje
Ako ste primali emailove u kojima se spominje "Borg" možda baš vi imate 1,35 milijuna dolara za koje vas nije briga kako ćete ih potrošiti pa je Mech odnosno robot Kuratas dobro riješenje

Iz Azije dolaze informacije da jedna tvrtka iz Južne Koreje također razvija velikog robota, a njihov Method-2 ima druge ambicije. Osim što je prvi koji odbacuje kotče i gusjenice te uspješno hoda na dvije noge, ovaj robot ima ambicije pomagati u industriji teprimjerice na sanacijama terena nakon nuklearnih katastrofa. Ovi plemeniti ciljevi ne isključuju da ćemo vidjeti upravo nekog nasljednika Methoda-2 kako se do "smrti" mlati s Kuratasom ili nekom budućom iteracijom MegaBots robota, a sve u prijenosu uz živahan komentar na nekoj nacionalnoj TV mreži.

Neovisno o motivu koji stoji iza njihovog razvoja, spomenuti roboti djeluju zanimljivo, ako još ne i korisno odnosno zabavno. Vrijeme će pokazati da li su aktualni borbeni roboti osvanuli tek koju godinu prerano po pitanju dostupne tehnologije i interesa javnosti ili su se pojavili prekasno da bi raznolikoj zabavi koju nudi IT industrija oteli dio gledateljstva.