Trump napada Google zbog pristranosti – a "dokaz" mu je lažni screenshot

Američki predsjednik svako malo pronalazi nove neprijatelje među tehnološkim kompanijama i medijima. Ovoga puta obrušio se na Google, a posegnuo je i za kampanjom laži

Sandro Vrbanus četvrtak, 30. kolovoza 2018. u 10:30

Donald Trump gotovo svakodnevno je aktivan na Twitteru gdje se obračunava s neistomišljenicima, napada političke protivnike, prijeti ratom, najavljuje razne zakone i poteze, ali često i neosnovano napada one za koje smatra da mu čine štetu.

Nedavno je tako za "Twitter-neprijatelja" bio odabrao Amazon i njegovo "iskorištavanje" američke nacionalne pošte, da na koncu od svega ne bi bilo baš ništa. Napad je kratkotrajno bio tema u tehnološkim krugovima, no kada se ispostavilo da Trump sve to čini iz osobnih razloga i animoziteta prema Jeffu Bezosu priča je brzo splasnula. Sada je Trump, pak, na pik uzeo Google.

U nekoliko je tvitova posljednjih dana ustvrdio da ova internetska tražilica među prvim rezultatima, kada se pretražuje pojam "Trump News", izbacuje "ljevičarske" medije poput CNN-a koje on naziva lažnim vijestima. Konzervativni mediji skloniji Trumpu u rezultatima su, kaže, namjerno potisnuti niže.

Iz Googlea su potom odgovorili kako njihovi korisnici u tražilici uvijek dobivaju samo relevantne rezultate koji nisu pristrani niti jednoj ideološkoj strani ili politici. Google nikada, kažu, nije svoje algoritme prilagođavao za manipuliranje javnošću.

No, uslijedio je novi napad Trumpa. U sinoć objavljenom videu američki predsjednik prikazuje kako je Google na svojoj početnoj stranici promovirao govore o stanju nacije kada ih je držao njegov prethodnik Barack Obama, dok njegova zadnja dva govora nisu na isti način bila istaknuta ispod tražilice.

Internetu nije dugo trebalo da ove tvrdnje prokaže kao stvarni "fake news". Naime, servis InternetArchive jasno pokazuje kako je ovogodišnji Trumpov govor bio promoviran na isti način kao i u doba Obame, te da je u Trumpovom videu iskorišten lažni screenshot. Dodatno, prošlogodišnji redovni govor predsjednika SAD-a zaista nije bio promoviran, ali iz razloga što to nije bilo klasično obraćanje o stanju nacije (State of the Union) – ono se, naime, ne održava u tom obliku u prvoj godini mandata.

Iz Googlea su i na posljednje Trumpove dezinformacije službeno odgovorili pojašnjavajući kako su na potpuno isti način tretirali i predsjednika Obamu.