Kaspersky upozorava na porast napada na IoT uređaje

Kaspersky Lab u izvješću upozorava na sve veći broj napada na IoT uređaje koji su se u prvih šest mjeseci ove godine utrostručili u odnosu na broj napada zabilježenih tijekom čitave 2017. godine

Matija Pavlić četvrtak, 20. rujna 2018. u 06:00

Kaspersky Lab u novom izvješću upozorava na sve veći broj napada usmjerenih na IoT uređaje. U prvih šest mjeseci ove godine broj napada na tu vrstu uređaja utrostručio se u odnosu na čitavu 2017. godinu. Za usporedbu napadi na IoT uređaje tijekom 2017. godine udvostručili su se u odnosu na učestalost napada zabilježenih tijekom 2016. godine.

Vidljiv je stoga trend kod kojeg porastom i širenjem tržišta IoT uređaja raste i broj napada na njih. Uređaji se najčešće napadaju uporabom napada grubom silom (napad na Telnet i SSH lozinke), a što se tiče malwarea preuzetog na uređaje dominira onaj iz obitelji Mirai.

Što se tiče najčešćih meta napada, na prvom mjestu nalaze se routeri, nakon čega slijede DVR uređaji, a zanimljiv je i podatak kako su u 33 slučaja mete napada bile pametne perilice rublja (udio od 0,68% u ukupnim napadima). Napadnuti uređaji često postaju dijelom botnet mreža, koriste se za izvođenje DDoS napada ili čak mogu poslužiti kao sredstvo za rudarenje kriptovaluta.

Najviše napada zabilježeno je u Brazilu (23%), Kini (17%), Japanu (9%) i Rusiji (7%). Honeypotovi Kaspersky Laba koji nastoje privući cyber kriminalce zabilježili su više od 12 milijuna napada koji potječu s preko 86 tisuća različitih IP adresa.

Kaspersky upozorava kako se proizvođači IoT uređaja još uvijek nisu ozbiljno pozabavili pitanjem sigurnosti svojih uređaja, a daju i određene savjete kako uređaje učiniti sigurnijima.

To je na primjer savjet da se IoT uređaji ne spajaju na vanjske mreže ukoliko to nije prijeko potrebno, redovito instalirati nadogradnje firmwarea, zamijeniti zadane lozinke koje su došle s uređajem s kvalitetnijim lozinkama, zatvoriti portove koji se ne koriste te po potrebi vratiti uređaje na tvorničke postavke u slučaju infekcije malwareom.