Novi svjetski rekord: gotovo 300 km/h – na biciklu

Amerikanka Denise Mueller-Korenek je prošle nedjelje bicikl vozila brzinom od 296 km/h, što je službeni svjetski rekord za ovu disciplinu

Sandro Vrbanus subota, 22. rujna 2018. u 06:30

Protekli tjedan bio je zanimljiv za one koji prate razne trkačke discipline. Bila je tu donekle zanimljiva utrka Formule 1 u Singapuru, prva sprinterska "utrka" u uvjetima nulte gravitacije, te obaranje svjetskog rekorda u maratonu, kada je u Berlinu najbolji maratonac svih vremena Eliud Kipchoge popravio najbolje vrijeme ikada istrčano za više od jedne minute. No, i u biciklizmu je protekla nedjelja bila značajna.

45-godišnja američka biciklistica Denise Mueller-Korenek u vrlo kontroliranim je uvjetima postavila novi svjetski brzinski rekord u vožnji bicikla. Nakon što ju je posebno vozilo (koje se brine i za aerodinamiku odnosno "razbijanje" zraka ispred bicikla) ubrzalo, ona je nastavila na vlastiti pogon ubrzavati također posebnim biciklom – sve do najveće zabilježene brzine od 296.01 km/h. Izvorni je plan bio da se ne ide preko 280 km/h, izjavila je nova svjetska rekorderka, no očito ju je u zanosu brzina ponijela i preko toga.

Rekord je oboren tako je dragster vozilo ubrzalo Mueller-Korenek, vukući njezin bicikl do otprilike 160 km/h, a nakon toga ona je preuzela kontrolu nad brzinom. U zavjetrini ovog vozila pedalirala je oko pet kilometara i na tom putu postigla spomenutu rekordnu brzinu, 27 km/h veću od one kojom je itko ikada do tada vozio bicikl. Cijeli pothvat zabilježen je i kamerom iz vučnog vozila.

Za ovo postignuće bio je potreban i prilično neobičan bicikl. Dugačak preko 2 metra i s kotačima promjera 17 inča nudio je iznimnu stabilnost pri velikim brzinama. Za mogućnost pedaliranja do gotovo 300 km/h zaslužan je i dvostruki sustav prijenosa u omjeru dva puta po 62:12. To je rekorderki omogućilo da jednim okretom pedala prevali čak 39 metara.