Možda otuda visoke cijene: evo kako se izrađuju pozadinske slike za Apple Watch

Veliku pozornost detaljima u Appleu daju još iz vremena Stevea Jobsa, a opsjednutost sitnicama potvrđuje i najnoviji video o izradi Apple Watch pozadina

Sandro Vrbanus nedjelja, 23. rujna 2018. u 07:00

Kada je prije desetak dana Apple predstavio novi Apple Watch, mnogi su zaključili kako je ovaj pametni sat u četvrtoj generaciji donio značajna poboljšanja, kao i da je donekle zasjenio ne toliko impresivne nadogradnje iPhonea. Osim većeg ekrana, EKG funkcije, i ponešto tanjeg kućišta, Apple Watch Series 4 diči se i novim, u watchOS ugrađenim, licima sata.

Apple je izradio novi "watch face" koji je u stanju istovremeno prikazivati i do osam "komplikacija", tj. informacija kao što su vrijeme, datum, prognoza, praćenje aktivnosti, i tome slično. Osim toga, prikazao je i nekoliko novih pozadinskih animacija koje imitiraju vatru, vodu, vodenu paru i razne uzorke raspršene boje. I sve to lijepo izgleda na novom, preko 30% većem zaslonu – a sada je poznato i kako je došlo do ovih – ne animacija – već pravih video snimki.

Portal Hodinkee objavio je interesantan video o nastanku pozadinskih videa (motion faces). U njemu se vidi kako su stručnjaci za foto i video tehnologiju izradili kontejner u natprirodnoj veličini, oblika zaslona Apple Watcha, te u njemu snimali ponašanje vode, vatre, čestica boje i svega drugoga što im je bilo potrebno – a sve kako bi snimka bila potpuno realistična, te kako bi izgledalo da se elementi na zaslonu odbijaju od njegovog ruba.

Za impresivan krajnji rezultat bilo je potrebno i mnogo truda, nesumnjivo i novca, a o tome koliko su ovako snimljeni efekti atraktivni na samom Apple Watchu sudit će oni koji će za novu generaciju pametnog sata izdvojiti od 399 dolara na više. Tolika opsjednutost detaljima i perfekcionizam oko svake i najmanje sitnice, naime, košta.