Posljednja nadogradnja Chromea potiho poremetila način prijave korisnika i ugrozila im privatnost

Chrome 69, primijetili su korisnici, prilikom prijave na neki od Googleovih servisa automatski isti račun prijavljuje i u preglednik, što nije bilo javno objavljeno

Sandro Vrbanus utorak, 25. rujna 2018. u 13:00

Posljednja nadogradnja Google Chromea, ona brojčane oznake 69, donijela je novi izgled korisničkog sučelja i početne stranice, nekoliko novih sigurnosnih mogućnosti i password manager, no posljednjih se dana buka diže oko jedne značajke koju Google nije na sva zvona oglašavao. Naime, nekolicina je korisnika primijetila da Chrome one koji imaju Google račun, i njime se prijave na neku od usluga unutar preglednika, automatski prijavljuje i u sam preglednik.

Logiranje u preglednik ne zvuči nimalo problematično ako se radi o vašem pregledniku, no ako ste nakratko koristili tuđe računalo za prijavu na, primjerice, Gmail, moguće je da je taj tuđi preglednik nakon prijave sinkronizirao vaše favorite, lozinke, i ostale privatne podatke – ako pritom niste bili iznimno pažljivi.

Iz Googlea kažu kako se sinkronizacija u Chromeu pokreće tek kada se prijavljeni korisnik na do eksplicitno odluči, no promjena u načinu prijave koja u pozadini čini nešto što nije sasvim transparentno naljutila je brojne korisnike, pa i stručnjaka za kriptografiju Matthewa Greena koji je na svojem blogu ovaj problem vrlo detaljno razjasnio.

Chromeov tim odmah je ažurirao i politiku privatnosti u kojoj je jasno naveo kada se i što sinkronizira, te što znači prijava na Googleove usluge, a što u preglednik. Svejedno, prilikom rada s Chromeom i prijave na mjestima gdje se inače ne prijavljujete, savjetuje se poseban oprez.