Osnivači Instagrama odlaze iz Facebooka

Kevin Systrom i Mike Krieger koji su prije osam godina osnovali Instagram i 2012. godine ga prodali Facebooku, sada odlaze iz ove kompanije

Sandro Vrbanus utorak, 25. rujna 2018. u 13:10

Kevin Systrom i Mike Krieger, poduzetnici i developeri porijeklom iz SAD-a i Brazila, 2010. godine osnovali su Instagram, društvenu mrežu namijenjenu razmjeni slika, primarno zamišljenu za rad na mobilnim uređajima. Njihova ideja pala je na plodno tlo, prikupila 7 milijuna dolara inicijalnog investicijskog kapitala, da bi u konačnici privukla i interes drugih kompanija.

Kada se početkom 2012. pisalo da bi Instagram trebao potražiti nove ulagače pri tržišnoj vrijednosti od oko pola milijarde dolara, pojavio se Facebook i otkupio cijelu kompaniju za milijardu dolara. Systrom i Krieger tada su tehnički gledano postali zaposlenici Facebooka, što će ostati sve do današnjih dana – ali ne i dugo nakon toga.

Naime, dvojac osnivača Instagrama objavio je kako se razilazi s Facebookom, te će službeno prestati tamo raditi kroz nekoliko tjedana. Prvo će, kažu, uzeti malo odmora kako bi "istražili svoju znatiželju i kreativnost", a planove za razdoblje nakon toga za sada ne otkrivaju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mike Krieger (@mikeyk) on

Razlozi odlaska iz Facebooka također nisu otkriveni, no pojedini mediji doznaju kako se iza svega krije nezadovoljstvo trenutačnim vodstvom kompanije, a posebice Markom Zuckerbergom. Instagramovi osnivači navodno su nezadovoljni smjerom u kojem njihova aplikacija ide sve otkako je u nju ugrađena od Snapchata kopirana opcija "Stories", a problemi su se nastavili i sve manjom autonomijom koju su Systrom i Krieger imali.

Za sada nije službeno objavljeno tko će ih naslijediti na pozicijama generalnog izvršnog i glavnog tehničkog direktora Instagrama.