U poplavi retro gadgeta našlo se mjesta i za kasetofone

Retro "hipsteraj" je u modi, to je neupitno, pa su proizvođači pohitali oživjeti što više starih proizvoda i tehnologija ne bi li zajahali taj val

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 19. studenog 2018. u 06:00

Posljednjih godina zanimljivi se trendovi javljaju na tržištu nosača zvuka. Digitalna preuzimanja glazbe u MP3 i drugim oblicima padaju, dok novu mladost proživljavaju CD-i, vinilne ploče, pa čak i – audio kasete. Potonji zastarjeli format je, unatoč tome što ne nudi visoku kvalitetu reprodukcije i prilično je nespretan za korištenje, u 2017. godini u SAD-u zabilježio porast prodaje od 136%. Vinil je i dalje vodeći "retro" format, no ljubitelji kaseta ne posustaju.

Prepoznali su to i u američkoj kompaniji Crosley, pa su osim hipsterskih retro gramofona, telefona i jukeboxa počeli proizvoditi i reinkarnacije popularnih prijenosnih kasetofona iz 80-ih godina prošlog stoljeća. Na tržište su izbacili dva modela, CT100 i CT200, koje možete vidjeti na priloženim slikama. S cijenama od 60 i 70 dolara ovi kazići donose dašak osamdesetih, a sasvim su upotrebljivi i u današnje vrijeme.

Osim preslušavanja omiljenih audio kaseta na ovim se uređajima može slušati i analogni AM/FM radio, moguće je iskoristiti i mikrofon za snimanje vlastitog glasa, a isto tako postoji i opcija snimanja glazbe na kasete – baš kao nekada. Dakako, sva reprodukcija obavlja se putem mono zvučnika. Skuplji model (CT200) za potpuni doživljaj nudi i potenciometre za kontrolu dubokih i visokih tonova te klasični analogni VU-metar.

Jedino što izdvaja ove kasetofone od onih kakve je svako kućanstvo imalo 80-ih jest činjenica da mogu reproducirati glazbu i s USB memorija ili SD kartica, ta istu presnimavati na kasete. Možda je vrijeme da svojoj dragoj još jednom složite kompilaciju "vaših" pjesama i poklonite joj ručno ukrašenu kasetu? Samo pripazite da je ima na čemu poslušati.

 
Posted by Crosley Radio on Friday, October 12, 2018