Ubuntu 18.04 LTS će dobivati Canonicalovu podršku čitavo desetljeće

Osnivač Canonicala, Mark Shuttleworth, navodi kako će LTS Linux distribucija Ubuntu 18.04 službenu podršku od njegove tvrtke dobivati sve do 2028. godine

Matija Pavlić ponedjeljak, 19. studenog 2018. u 06:00

Canonical ima običaj svakih šest mjeseci predstaviti novu inačicu svoje Linux distribucije Ubuntu, a povremeno biva izdana i takozvana Long Term Support (LTS) inačica distribucije.

Riječ je o inačici koja ima nešto dužu podršku u odnosu na standardnih devet mjeseci podrške koju dobivaju obične inačice Ubuntu distribucije.

Posljednja i aktualna LTS inačica Ubuntu distribucije je Ubuntu 18.04 LTS, koji će se čini isticati po dužini osigurane podrška koja će za njega biti osigurana od strane Canonicala.

Osnivač Canonicala, Mark Shuttleworth, najavio je kako upravo Ubuntu 18.04 LTS očekuje službena podrška od strane njegove tvrtke koja će potrajati ukupno deset godina, dakle do 2028. godine.

Namjera je tvrtke naime učiniti Ubuntu privlačnim developerima na tržištima IoT uređaja, kao i financijskoj te telekomunikacijskoj industriji. Objava se primarno odnosi na poslovne korisnike, no od dugotrajne podrške će svakako profitirati i klasični korisnici desktop računala.

Ostaje nejasno hoće li i buduće LTS inačice Ubuntu distribucije doći s deset godina službene podrške od strane Canonicala. Inače, iduće LTS izdanje Ubuntua bit će Ubuntu 20.04 koji bi trebao biti dostupno u travnju 2020. godine.