Aplikacija za otkrivanje anemije iz fotografije nokta

Mobilna aplikacija u stanju je iz fotografije nokta pacijenta izvući podatke o količini hemoglobina u krvi, i samim time prepoznati stanje anemije

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 10. prosinca 2018. u 18:00

U zabačenim dijelovima svijeta i nerazvijenim zemljama, gdje nikada nisu uvedene fiksne telefonske linije, operateri su posljednjih godina preskočili tu stepenicu i odmah počeli uvoditi mobilne mreže. Mnogi siromašni krajevi svijeta tako su dobili brze internetske linije i samim time mogućnost za povećanjem kvalitete života. Jedan od najnovijih primjera za to stiže u obliku mobilne aplikacije namijenjene upravo dijagnostici u udaljenim dijelovima Afrike i Azije.

Aplikaciju su osmislili liječnici sa sveučilišta Emory u američkoj saveznoj državi Georgia. Ona funkcionira tako da pacijent mobitelom snimi fotografiju svojeg nokta, a sve ostalo prepušta softveru. On potom, na temelju velikog broja sličnih fotografija na kojima su algoritmi trenirani, prepoznaje zdravstveno stanje pacijenta – tj. mjeri količinu hemoglobina u njegovoj krvi.

Iako se za sada ne radi o preciznom dijegnostičkom testu, ova aplikacija može poslužiti kao alat za ranu dijagnostiku i prepoznavanje težih oblika anemije kod pacijenata. Osim u slabije razvijenim zemljama u kojima liječnička skrb nije dostupna na svakom uglu, autori aplikacije smatraju da bi ona mogla pomoći i u praćenju zdravlja trudnica ili osoba u domovima za starije, i to bez potrebe za čestim vađenjem krvi.

Koncept je dokazao da sustav funkcionira, a njegovi autori sada rade na korisničkom sučelju koje bi bilo lako za upotrebu prosječnom korisniku. Lansiranje aplikacije očekuje se tijekom sljedeće godine.