SAD će 2021. dobiti prvo superračunalo snage jednog eksaflopsa

Američko Ministarstvo energetike financirat će superračunalo Aurora s oko 500 milijuna dolara, a izradit će ga Intel

Sandro Vrbanus petak, 22. ožujka 2019. u 14:19

Intel i Ministarstvo energetike SAD-a dogovorili su izradu najjačeg superračunala na svijetu koje bi ovom Ministarstvu trebalo biti isporučeno tijekom 2021. godine. Trebalo bi to biti prvo eksaflopsno računalo na svijetu (ako ih ne preteknu Kinezi s planiranim sustavom Tianhe-3), a koristit će se u znanstvene i istraživačke svrhe.

Pojasnimo prvo samu procesorsku snagu računala. Ona se, znamo, računa u mjernoj jedinici FLOPS (floating point operations per second), odnosno prema broju matematičkih operacija s pomičnim zarezom koje se mogu izvršiti u jednoj sekundi. Do sada najsnažnija su superračunala s liste TOP500 većinom bila mjerena u teraflopsima (1012 flopsa), a trenutačni vladar ove liste je IBM-ov Summit s nešto preko 200.000 teraflopsa.

Najavljeno računalo Aurora koje će Intel izraditi za Ministarstvo energetike imat će procesorsku snagu jednog eksaflopsa. Na druge načine izraženo to je 1018 ili trilijun flopsa, odnosno milijun teraflopsa. Aurora će, dakle, biti oko pet puta snažnija od dosadašnjeg "prvaka" ove kategorije.

Nova generacija superračunala s više od jednog eksaflopsa primjenjivat će svoju snagu i tehnologije umjetne inteligencije u područjima kao što su istraživanje karcinoma, modeliranje klime ili svemira, istraživanje novih materijala, ili pak predviđanje reakcija na lijekove. Jednom kada bude gotovo, oko 500 milijuna dolara vrijedno superračunalo bit će smješteno u Argonne National Laboratory u Chicagu.