Ideja o smartfonu kao srcu prijenosnog računala živi i dalje

Čini se kako postoji dovoljan broj kupaca koji žele posjedovati hibridni prijenosnik poput NexDocka, jer su njegovi tvorci odlučili proizvesti i noviji model

Stjepan Bilić nedjelja, 24. ožujka 2019. u 14:48

Ohrabreni uspjehom iz 2017. godine, Nex Computer je odlučio proizvesti noviji model hibridnog prijenosnog računala NexDock. Ponovno im za to treba pomoć crowdfunding zajednice, a ako je suditi prema dosadašnjim uplatama, u dolazak NexDocka 2 na tržište ne treba sumnjati – do sada je prikupljeno i više sredstava nego je proizvođač tražio.

Podsjetimo, originalni NexDock predstavljen je u 2017. godini, i predstavlja kućište koje će pametni mobitel pretvoriti u klasično prijenosno računalo. NexDock daje sve osim procesora, radne i podatkovne memorije, dakle, zaslon, tipkovnicu, potrebne portove za spajanje dodatne opreme i dakako bateriju kako se tijekom rada ne bi trošila ona u mobitelu.

Konačni rezultat je dakako „pravo“ prijenosno računalo, s tom razlikom što sve podatke po odspajanju mobitela nosite sa sobom. Ovakva ideja nije loša, pogotovo ako se uzme u obzir kako većinu vremena mobitel stoji neiskorišten na stolu ili u džepu jakne ili kaputa. Zašto se tada ne bi iskoristio u pametnije svrhe, pisanje nekog dopisa ili maila, za ugodnije surfanje netom ili slično.

Kako je uspjeh prve crowdfunding kampanje pokazao kako postoji dovoljan broj zainteresiran kupaca za takav uređaj, ove godine stiže i njegov nasljednik prigodnog naziva, NexDock 2. Kako smo već na početku naveli, sva tražena sredstva već su prikupljena, pa čak i više od toga. Do kraja kampanje je ostalo još 27 dana, i do sada je prikupljeno 121.488 USD.

Novi model je dizajnerski ugodniji oku, kućište je ovog puta od aluminija, a zaslon razlučivosti 1.920 x 1.080 točaka. Dijagonala je 13,3“, panel je IPS omjera stranica 16:9. Tipkovnica je pune veličine s QWERTY rasporedom, a trackpad podržava rad pomoću gesti. Od portova dostupni su HDMI port, tri USB-C porta, jedan USB-A port, 3,5-milimetarski audio port te čitač memorijskih kartica (SD). Za dobar zvuk tijekom rada pobrinut će se četiri zvučnika, svaki od po 1 W.

NexDock 2 ima vlastitu bateriju kapaciteta 38 Whr koja može puniti i bateriju mobilnog uređaja. Nex Computer posebno napominje kompatibilnost NexDocka 2 s novijim Samsungovim i Huaweijevim mobitelima i njihovim DeX i desktop mode značajkama.

Osim mobitela na NexDock 2 mogu se spojiti i drugi uređaji poput Raspberry Pia, igraćih konzola, HDMI donglova, ili ga koristiti kao monitor s tipkovnicom u serverskim sobama. Detaljnije informacije dostupne su na službenim stranicama kampanje. Tržišna cijena bit će 279 USD, a za vrijeme kampanje NexDock 2 može se nabaviti po cijeni od 199 USD. Isporuke kreću u rujnu 2019. godine.