Najviše posjetitelja piratskih stranica dolazi iz SAD-a

Prema istraživanju tvrtke MUSO, SAD je zemlja iz koje dolazi najviše posjeta stranicama s piratskim sadržajem, dok su s obzirom na vrstu najposjećenije stranice za streamanje piratskog sadržaja

Matija Pavlić ponedjeljak, 25. ožujka 2019. u 06:00

Tvrtka MUSO, koja se specijalizirala za prikupljanje podataka vezanih za trendove s područja piratstva, objavila je rezultate svojeg istraživanja o povezanosti posjećenosti pojedinih internetskih stranica i rasprostranjenosti piratstva u pojedinim državama svijeta (koje prenosi internetska stranica TorrentFreak). 

Utvrđeno je kako uvjerljivo najviše posjeta internetskim stranicama s piratskim sadržajem pristiže iz SAD-a (gotovo 17,5 milijardi posjeta). Na drugom mjestu su posjete iz Ruske Federacije (14,47 milijardi posjeta), nakon čega po redu slijede korisnici iz Brazila (10,3 milijardi posjeta), Indije (9,59 milijardi posjeta), Francuske (7,339 milijardi posjete), Turske (7,335 milijardi posjeta), Ukrajine (6,13 milijardi posjeta), Indonezije (6 milijardi posjeta), Ujedinjenog Kraljevstva (5,75 milijardi posjeta) i na kraju korisnici iz Njemačke (5,36 milijardi posjeta).

Gledajući ukupan broj posjeta riječ je o smanjenju na godišnjoj razini, s 206 milijardi zabilježenih tijekom 2017. godine na manje od 190 milijuna tijekom 2018. godine.

U izvješću se izdvaja popularnost stranica za ilegalno streamanje sadržaja koje zauzimaju više od polovice sektora piratskog sadržaja. Na drugom su mjestu stranice koje nude direktne poveznice za preuzimanje piratskog sadržaja s udjelom od 22%, dok su na trećem mjestu javne torrent stranice s udjelom od 13% u ukupnim posjetama. Nešto noviji oblik plasiranja piratskog sadržaja putem takozvanih stream ripper stranica ima 4% udjela u ukupnim posjetama (oko 7,7 milijardi posjeta).

Što se tiče vrste piratskog sadržaja dominiraju TV serije, nakon čega slijede filmovi, glazba, izdavaštvo te na kraju softver. Kao razlog za dominaciju TV sadržaja ističe se fragmentacija na samom legalnom tržištu, mnoštvo različitih servisa (svaki sa svojom pretplatom).

Na kraju valja napomenuti da sve spomenute brojke ne obuhvaćaju korisnike koji piratskom sadržaju pristupaju putem mobilnih aplikacija ili putem nekih dediciranih uređaja za streamanje sadržaja.