Recenzije

Samsung Galaxy S10+ - Prvih mjesec dana uz jubilarni flagship

Dragan Petric utorak, 16. travnja 2019. u 12:42

Najveći od tri mobitela koje je Samsung predstavio kao ovogodišnju top-seriju uz dodatne kamere donosi i niz tehnoloških novotarija „iznutra“ koji ga čine jednim od najpouzdanijih telefona uopće…

Specifikacije Samsung Galaxyja S10+
Ekran 6,4", 1.440 x 3.040
Memorija 8 GB RAM, 128 GB, 256 GB, 1 TB
Procesor Exynos 9820
Kamere 12+12+16 MB straga, 10+8 MP sprijeda
Dimenzije i masa 158 x 74 x 7,8 mm, 175 g
Cijena od 7.699 kn

Još izduženiji ekran, ali ovaj put s rupicom, dodatna kamera na pozadini, dodatna selfie kamera, veći memorijski kapaciteti, duža autonomija baterije, tanje kućište s manjom masom, ali i za dodatnu razinu čvršće i otpornije staklo, najnoviji Android OS, te uobičajeni niz tehnoloških nadogradnji kojima se osuvremenjuje hardver sukus su onoga što Samsung Galaxy S10+ nudi u odnosu na prošlogodišnji top-model južnokorejskog giganta, Galaxy S9+.Radi se o više nego pristojnoj količini promjena na bolje za razdoblje od godinu dana, pa ovogodišnja perjanica Samsungove ponude doista ima odgovarajuće argumente da se – po mnogim kriterijima – i dalje ima pravo nazivati najmoćnijim mobitelom na svijetu, osobito ako se uzme u obzir da se, ujedno, radi i o najjače opremljenom uređaju među njih čak tri koliko ih je proizvođač paralelno izbacio na tržište kao predstavnike jubilarne, desete inkarnacije čuvene serije Galaxy S.

Uz spomenute nadogradnje, kod Samsungovog Galaxyja S10+ ne nedostaje niti tehnoloških inovacija koje viđamo po prvi put – bilo na modelima ovog brenda, bilo uopće na globalnom tržištu mobitela. Uređaj tako donosi Dynamic AMOLED ekran koji se od Super AMOLED-a razlikuje po tome što podržava HDR10+ prikaz poznat sa Samsungovih top-modela televizora, zatim Wireless PowerShare koji omogućuje bežično, ali i reverzibilno punjenje čak i kad je telefon spojen na "pravi" punjač, potom ultrazvučni čitač otisaka prstiju smješten ispod ekrana, a tu je i ultra-wide pozadinska kamera koja može u 4K rezoluciji stvarati HDR10+ video te selfie-kamera koja, kroz rupicu na ekranu, također može snimati u UHD-u...

Osjetno nov

Ultrazvučni čitač otisaka prstiju djeluje, na prvu, posebno interesantno jer se, naprosto, radi o detalju kojeg će svaki korisnik, htio to ili ne, biti prvog u prilici isprobati. On omogućuje brzo otključavanje telefona prstom u bilo kakvim ambijentima – posve neovisno o svjetlosnim uvjetima. Bila mrkla noć ili sjedite u podne na terasi kafića na najjačem suncu - potpuno je svejedno - moći ćete se pouzdati u ovu mogućnost telefona, u što smo se kroz mjesec dana testiranja uređaja doista i uvjerili. Jasno je da ovo daje i dodatnu razinu sigurnosti telefonu jer se jednostavno puno teže dosjetiti bizarnih situacija u kojima biste "prevarili" sustav... Telefoni se, bitno je napomenuti, zbog ovoga isporučuju sa zaštitnom naljepnicom za ekran - jedinom s kojom ultrazvučni senzor otisaka prstiju radi. Third-party folije (barem za sada) onemogućuju ovaj feature.

Ekran je prekriven Gorilla Glassom 6, a čitavo je kućište gotovo za puni milimetar tanje od prošlogodišnjeg modela. Ipak, Samsung Galaxy S10+ i Galaxy S9+ imaju gotovo identičnu visinu i širinu. Ušteda je, međutim, postignuta i na masi, pa tako ovogodišnji flagship ima masu od 175 grama, što je značajno lakše od lanjskih 189 grama i što se itekako osjeti u ruci. Telefon djeluje izuzetno lagano i bez ikakvih dvojbi je najelegantniji top-model koji se danas nudi na tržištu. Estetski, a i funkcionalno, teško da bi itko mogao naći zamjerku, pogotovo ako se uzme u obzir da je telefon dostupan u čak osam različitih boja, da nudi originalnu prepoznatljivost zbog svojih zakrivljenih rubova ekrana (koje danas kopiraju čak i najizravniji konkurenti), kao i IP68 certifikat zahvaljujući kojem može biti uronjen u vodu do 1,5 metar dubine do 30 minuta.

Bitno je reći da je dobro i to što je Samsung i dalje zadržao 3,5-milimetarski audio priključak, opremio uređaje - kada je riječ o našem tržištu - s Exynos 9820 čipsetom koji podržava LTE konekciju s brzinom downloada do 2 Gbpsa i Wi-Fi 6, te u kućište ugurao i par AKG-ovih zvučnika s podrškom za Dolby Atmos. Sve ovo većina konkurenata ne nudi niti u tragovima.

Bez obzira što izgledom poprilično nalikuje na prošlogodišnji model, odnosno na svojevrsni hibrid Galaxyja S9+ i Notea 9, Samsung Galaxy S10+ jedinstven je ponajprije zbog neuobičajenog ekrana. Riječ je o 6,4-inčnim displeju rezolucije 3.040 x 1.440 piksela s – rekosmo - zaobljenim lijevim i desnim rubom i rupicom za dualnu selfie-kameru. Prikaz slike je onakav na kakvog nas je Samsung već naviknuo - još nijansu spektakularniji nego na prošlogodišnjem modelu. Oštrina, saturacija, kontrast, svjetlina, postojanost - svi parametri su top topova i jasno je da je vrhunski ekran i dalje bitan adut Galaxy S serije koji će dobrom dijelu kupaca biti deal-maker. Ponovno, radi se o karakteristici kojoj ne uspijeva parirati niti jedan konkurent, uključivši i one najagilnije i tržišno najagresivnije u napadu na Samsungovu poziciju, koji su na tržište čak stigli i nakon ovog uređaja. Želite li apsolutno najbolji ekran na mobitelima na svijetu – Samsung Galaxy S10+ je izbor oko kojeg ne bi trebali imati nikakve dileme.

Mnogobrojne kamere

Što se tiče rupice na ekranu, koja bi neke mogla iritirati, no koja je, u biti, simpatična i u praksi nimalo ne smeta smješten je objektivčić 10-megapikselne kamere koja snima 4K video te dodatne 8-megapikselne kamere zahvaljujući kojoj telefon hvata i dubinu. Uz dnevno svjetlo dobivaju se izuzetno dobri selfiji, uz live fokusiranje, a zahvaljujući dubinskoj sekundarnoj kameri moguće je postići i famozni “bokeh” efekt koje izgleda prilično uvjerljivo… Vjerujemo, doduše, da to mnogima nije presudna kvaliteta ovog uređaja, no ponovno se radi o detalju kojeg najoštriji konkurenti – ne nude.

Puno je, dakako, zanimljiviji pozadinski setup kamera, gdje su smještena čak tri senzora s dualnom optičkom stabilizacijom. Glavni senzor ima kut vidljivosti od 77 stupnjeva, rezoluciju od 12 megapiksela te otprije poznati Dual Pixel autofokus, prvi od dva OIS-a, te blendu koja se može prebacivati između f/1.5 i f/2.4. Drugi senzor je 12-megapikselni s telefoto lećom koja ima kut vidljivosti od 45 stupnjeva, drugi OIS i autofokus s faznom detekcijom. Treći je također 12-megapikselni, ali s ultra-wide lećom s kutom od 123 stupnja i fiksnim fokusom, te predstavlja potpunu inovaciju u odnosu na prošlogodišnji model koji je uz glavni senzor nudio još “samo” telefoto leću.

Valja biti realan – bitka koja se danas vodi na tržištu top-modela smartfona ponajviše se svodi na kvalitetu kamera – pogotovo pozadinskih – čeka je Samsung itekako svjestan. Štoviše, glavna fronta te bitke zapravo je ona koja podrazumijeva noćno snimanje, tj. okidanje fotografija u lošim svjetlosnim uvjetima, obzirom da uz dnevno svjetlo i ambijent koji pruža kvalitetne uvjete za fotografiranje većina današnjih mobitela, pa i oni srednje i entry-klase, nude izuzetno dobre rezultate. Muka na kojoj se poznaju junaci jest okidanje dobrih fotki po noći, a Samsung Galaxy S10+ u takvim situacijama nudi poprilično briljantne rezultate, itekako usporedive s onima koje stvaraju drugi predvodnici te bitke: Googleov Pixel kojeg proizvodi HTC, Huaweijeva gama aktualnih top-modela te, eventualno, kurentni iPhonei.

U nastavku pogledajte galeriju noćnih fotografija snimljenih Samsung Galaxyjem S10+.

Koristeći mjesec dana Samsungov Galaxy S10+ te okidajući pregršt fotografija u lošim uvjetima osvjetljenja i ponoći došli smo do zaključka da postoji preko nekoliko situacija kada ovaj telefon radi ponajbolje fotografije. Konkretno, što je kut snimanja širi, to je Samsung više u prednosti. Što je kontrastnih područja u kadru više – ponovno Samsung dolazi do izražaja. Slike u spomenutim slučajevima ispadaju vrlo oštre, s velikom količinom detalja i zanemarivim šumom, uz realnu interpretaciju boja i pravilnu ekspoziciju. Tek u iznimno rijetkim situacijama, kada možda niti ne bi pomišljali fotografirati mobitelom, kao kada je kut snimanja vrlo uzak, a izvor svjetlosti se svede na minimum ili ga čak i nema, kamere podižu razinu šuma i smanjuju saturaciju boja, ostavljajući prostor za poboljšanja. Posrijedi je, zaključno, fantastičan setup kamera koji nudi osjetno poboljšanje na ionako odlične kamere s prošlogodišnjeg modela i koji kupce ovog telefona sigurno neće ostaviti ravnodušnima.

Performanse i baterija

Samsung Galaxy S10+ dolazi sa 128 GB, 512 GB ili 1 TB memorije za pohranu, proširive dodatno microSD karticama te s čak 8 GB RAM-a za dva "slabija" odnosno s 12 GB RAM-a za najnabrijaniji, terabajtni model. Na sintetičkim banchmarkovima rezultati su, posve očekivano, impresivni i uz bok najmodernijim rivalima, a sve teče vrlo glatko... Tu je i baterija kapaciteta 4.100 mAh, što valja itekako pohvaliti jer je prošlogodišnji model bio 0,7 mm deblji (što nije malo), a imao je kudikamo manji kapacitet baterije. U praksi se telefon pokazao znatno izdržljivijim od prošlogodišnjeg modela, nudeći bez problema autonomiju koja osigurava da ga svaku drugi noć ipak ne spajate na punjač, čak i ako ste zahtjevan korisnik.

Ipak, kritike zaslužuje punjač jer je podržana brzina punjenja baterije ostala nepromijenjena još od modela Galaxy S5 od prije pet godina (15W, uz podršku za QC2.0). Također kritiku zaslužuje i preskakanje stepenice u ponudi memorijskih kapaciteta – jako nam nedostaje model od 256 GB. Ovo se, doduše, lako može kompenzirati memorijskim karticama…

Zbrojivši sve i oduzevši, nakon tridesetak dana aktivnog korištenja ovog uređaja pozitivni dojmovi svode se na jednu riječ – pouzdanost. Uređaj je napravljen od komponenti takvih karakteristika i takve skladnosti da vam naprosto vrlo brzo uspijeva uliti povjerenje u sve svoje adute. Možete biti sigurni da vas neće izdati performansama, da ćete u svim situacijama na njegovom ekranu vidjeti fantastičnu sliku, da će njegove performanse uvijek biti natprosječne i fluidne i da će njegov setup kamera napraviti ne samo natprosječne, već često i ponajbolje moguće fotografije, bilo da koristite stražnje ili senzore za selfije. Ako Samsungovom top-modelu i nedostaje neka nota izazivanja tržišta kakvu je imao prije, teško da će mu to zamjeriti ijedan kupac Galaxyja S10+, obzirom da je ista itekako kompenzirana ozbiljnošću i zrelošću uređaja kojeg će dobiti.

Samsung Galaxy S10+

  • Ekran
  • Pouzdanost
  • Baterija
  • Opremljenost detaljima
  • Noćne fotografije
  • Spori punjač
  • Nedostaje model od 256 GB
Dizajn i finiš 9
Perofrmanse 10
Baterija 10
Kamere 9
Ekran 10
UKUPNO 10
Cijena 7.699 kn Ustupio: Samsung Adriatics