Apple Pro Display XDR - monitor za bogate profesionalce

Apple je dio WWDC19 keynotea posvetio i novom Pro Display XDR monitoru koji se osim dijagonalom od 32“ izdvaja još i po 6K rezoluciji i činjenici kako mu je stalak tek opcija koja se dodatno plaća

Stjepan Bilić četvrtak, 6. lipnja 2019. u 06:00

Apple je ovog ponedjeljka održao dvosatni keynote povodom ovogodišnje WWDC19 konferencije za developere. Po običaju najviše se pričalo o novim softverskim mogućnostima mobilnih i desktop platformi, ali se dio vremena odvojio i za predstavljanje novog Maca Pro i novog monitora – Pro Display XDR.

Kako je kolega Arunović već sve detaljno objasnio oko novog Maca Pro nećemo se ponavljati već ćemo se u ovom tekstu bazirani samo na monitor zvučnog naziva – Pro Display XDR. Dizajn monitora je tipično appleovski minimalističan. To je u neku ruku dobro jer nema kičastog RGB osvjetljenja kojeg proizvođači sve češće trpaju na monitore.

Linije su većinom ravne, ali se može pronaći i di koja zaobljena. Apple je odlučio monitor izraditi u dva finiša – Standard Glass i Nano-texture glass. Ovisno o izabranom finišu, ovisit će i cijena monitora – 4,999 USD, odnosno 5,999 USD.

Izuzev finiša i cijene specifikacije su kod oba modela identične. Dijagonala IPS LCD zaslona je 32“, a razlučivost 6.016 x 3.384 točaka, odnosno 6K. Monitor ima omjer stranica od 16:9, 60-hercno osvježavanje, 20,4 milijuna piksela i gustoću prikaza od 218 PPI. Osvjetljenje monitora je konstantno 1.000 nita uz peak do 1.600 nita. Pro Display XDR odlikuje se kontrastom od 1.000.000:1, podrškom za DCI-P3 spektar i 10-bitne boje te mogućnošću prikaza do 1,073 milijardi boja.

Što se tiče portova Pro Display XDR ih ima četiri – 1x Thunderbolt 3 i tri USB-C porta. Inače preko Thunderbolt porta mogu se puniti baterije prijenosnih računala i sličnih uređaja (96W). Kao iznenađenje večeri, odnosno jutra, pokazao se ni manje ni više nego stalak koji bi monitor trebao držati na stolu.

Riječ je o stalku naziva Pro Stand kojeg je Apple odlučio prodavati odvojeno, kao dodatnu opremu. Za njega je odredio cijenu u skladu s brendom – 999 USD. Jeftinije je moguće proći jedino ako se kupac odluči namontirati monitor na zid, u tom slučaju će za VESA priključak morati izdvojiti samo 199 USD.

Inače Pro Stand osim zanimljivim dizajnom ne ističe se ničim posebno u odnosu na ostale, (neprofesionalne) stalke. Omogućava podešavanje po visini do 120 milimetara (60 milimetara u oba smjera), po nagibu (od -5 do -25 stupnjeva) i orijentaciji (landscape ili portrait).

Detaljnije specifikacije oba uređaja možete proučiti na službenim stranicama proizvođača. U prodaji će se naći ove jeseni.