FSB Racing tim razvija prvi električni trkaći bolid u Hrvatskoj

Poznati FSB Racing tim radi na razvoju prvog hrvatskog električnog trkaćeg bolida, uz podršku kompanije GlobalLogic Hrvatska

Sandro Vrbanus srijeda, 12. lipnja 2019. u 19:47

GlobalLogic Hrvatska i FSB Racing team intenzivirali su suradnju kroz podršku vezano uz konstrukciju prvog hrvatskog električnog bolida za internacionalna natjecanja koja se planiraju u drugoj polovici ove godine. S obzirom da GlobalLogic Hrvatska ima bogato međunarodno iskustvo u razvoju softvera za svjetski poznate brandove u automobilskoj industriji, softverski inženjeri iz Zagreba pružat će timu studenata savjetodavnu podršku vezano uz dizajn softwarea kao i za otklanjanje postojećih bugova.

FSB Racing Team je interdisciplinarni projekt studenata više fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji se odvija i financira uz podršku Fakulteta strojarstva i brodogradnje i brojnih privatnih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj. FSB Racing team je u završnoj fazi konstrukcije bolida te će uskoro krenuti s testnim vožnjama za natjecanja. U prijašnjim godinama nastupili su na 10 natjecanja Formule Student sa 7 različitih bolida od čega se posebno izdvaja natjecanje Silverstone u Engleskoj 2014. godine kada je tim ostvario 10. mjesto u konkurenciji 97 timova na stazi. Razvojem novog bolida žele nastaviti niz odličnih rezultata.

FSB Racing Team će u sljedećim tjednima dovršiti izradu bolida kako bi ga se pripremilo za natjecanja na kojima će sudjelovati studenti tehničkih fakulteta iz cijelog svijeta koji su osmislili, konstruirali i izradili bolid jednosjed prema pravilnicima.

S obzirom na dobru ekipiranost hrvatskog tima, odnosno članove tima koji su zaduženi za razne segmente razvoja, očekuju se dobri rezultati pri ocjenjivanju, posebice u statičkim testovima (konstrukcijska rješenja podsustava bolida, troškovnik I tehnologija izrade te prezentacija poslovnog plana) pri čemu je dovoljno vremena ostavljeno za usavršavanje rezultata koji se boduju u dinamičkom dijelu ocjenjivanja (npr. najbrži krug na stazi, ubrzanje, izdržljivost bolida i sl.)

"Zadnji projekt FSB Racing Teama, Vulpes, započeli smo prije dvije godine. Prve godine smo definirali ciljeve, te radili na konstruiranju bolida. Tokom cijelog procesa smo simulacijama pratili razvoj kako bismo bili sigurni da su sve komponente bolida odgovarajuće čvrstoće i krutosti, imajući na umu minimiziranja mase. Druge godine bavili smo se izradom bolida, u čemu smo pomoć potražili od naših sponzora. Najviše izazova imali smo kod strojne obrade, te integracije elektroničkih sustava kako bi međusobno ispravno funkcionirali i komunicirali", rekao je Matko Skutari, voditelj FSB Racing teama.

"Iznimno nam je zadovoljstvo biti u mogućnosti podržati ovako važan projekt i prenijeti znanja i iskustva koja smo dobili dugogodišnjim razvojem softvera za automobilsku industriju. Radimo na razvoju tehnoloških rješenja koja će obilježiti budućnost, kao što je komunikacija vozila sa okolinom, razvoj sustava za autonomnu vožnju te optimizacija algoritama za pogon električnih automobila. Vjerujem da ćemo moći pružiti kvalitetnu podršku i pomoći u stvaranju sjajnog električnog trkaćeg automobila", rekao je direktor GlobalLogica Vladimir Kosanović.