Apple će novi Mac Pro sastavljati u Kini umjesto u SAD-u

Prošla generacija profesionalne radne stanice, s ponosom su isticali, sastavlja se u SAD-u. S novim "ribežom" to, čini se, neće biti slučaj

Sandro Vrbanus subota, 29. lipnja 2019. u 17:38

Unatoč carinama i trgovinskom ratu s Kinom, Apple će svoje najskuplje računalo ipak u potpunosti sastavljati u Kini, doznaje Wall Street Journal. Do sada je jedini značajniji Appleov proizvod koji se sastavljao u SAD-u bio upravo prošli Mac Pro, a u kompaniji su to s ponosom isticali.

Trumpova administracija posljednjih mjeseci vrši velik pritisak na međunarodne korporacije da dio svoje proizvodnje vrate u SAD, uvode se carine na robu uvezenu iz Kine, ali ništa od toga nije uspjelo "nagovoriti" Apple da nastavi sa sklapanjem najskupljeg Maca na američkom tlu.

Mac Pro, s početnom cijenom od 6.000 dolara, sklapat će se u kineskim pogonima kompanije Quanta Computer u blizini Šangaja. Apple će tako uštedjeti na transportnim troškovima komponenti koje se ionako proizvode u Kini, i to će izgleda biti dovoljna ušteda da poništi negativne učinke carina.

Službeno su po ovom pitanju iz kompanije poručili: "Kao i svi naši proizvodi, novi Mac Pro dizajniran je i osmišljen u Kaliforniji i uključuje komponente iz nekoliko zemalja, pa tako i Sjedinjenih Država. Finalno sastavljanje je samo jedan dio proizvodnog procesa". WSJ napominje da se odluka o preseljenju linije za sastavljanje Maca Pro u Kinu poklapa s istekom subvencija koje je Apple koristio kao poticaj za sastavljanje prošle generacije u Teksasu.