Apple preuzeo Drive AI, startup koji radi na autonomnoj vožnji

Startup koji se bavio pretvaranjem običnih automobila u autonomne i zamislio proizvesti "uradi-sam" set za automatizaciju vožnje, postat će dijelom Applea zajedno sa svojim zaposlenicima

Sandro Vrbanus srijeda, 26. lipnja 2019. u 15:15

Iz Applea je službeno potvrđeno kako su preuzeli startup Drive AI, specijaliziran za tehnologiju autonomne vožnje. Ono što je ovaj startup iz Silicijske doline razlikovalo od ostalih koji se bave autonomnom vožnjom jest što su oni razvijali sustav kojim se obični automobil može (ili bi se trebao moći) pretvoriti u autonomni.

Drive AI već je u Teksasu provodio testove autonomne vožnje, a u prošlosti su prikupili oko 77 milijuna dolara investicija za svoju ideju. Sada će cijela kompanija, njezina tehnologija, kao i 90-ak zaposlenika prijeći pod okrilje Applea, koji ovim potezom još jednom neizravno potvrđuje da ima velike planove za autonomnu vožnju.

Prema nekim informacijama preuzimanje Drive AI-ja bilo je motivirano upravo velikim brojem stručnjaka koje su zapošljavali. Iako nije poznato koliko je Apple za sve to platio, neki izvori navode kako bi mogla biti riječ o iznosu manjem i od spomenutih 77 milijuna, a daleko manjem od 200  milijuna dolara na koliko je ovaj startup bio procijenjen prije dvije godine.

Naime, prije nekoliko tjedana Drive AI je najavio kako će prestati s radom i da će otpustiti svoje zaposlenike – pa je Apple, čini se, iskoristio priliku i preuzeo ljude i tehnologiju startupa koji se našao u problemima.