Tehnološki sektor dominira Global Top 100 ljestvicom tržišnih kapitalizacija

Microsoft je u proteklih godinu dana pretekao Apple kao najvrjednije dioničko društvo na svijetu, dok gotovo polovica kompanija na popisu 100 najvrjednijih ima sjedište u SAD-u

Sandro Vrbanus petak, 23. kolovoza 2019. u 06:00

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svjetskih javnih tvrtki porasla je za 1.040 milijardi USD (5%) u 12 mjeseci, prema PwC-ovoj ljestvici Global Top 100, objavljenoj danas. Rast je slabiji u odnosu na povećanje od 15% zabilježeno 2018. godine, što odražava teže tržišne uvjete – kažu iz PwC-a, te napominju kako se podaci odnose na razdoblje od godine dana zaključno s ožujkom 2019. godine.

SAD i kao predvodnik rasta

Rastu tržišne kapitalizacije prošle godine prvenstveno su doprinosile američke tvrtke, zahvaljujući snažnom gospodarskom okruženju. Šire područje Kine (-4%) i Europa (-5%) zabilježili su smanjenje tržišne kapitalizacije.

Tehnološki sektor i dalje dominira, iako su sektori zdravstva, potrošačkih usluga i telekomunikacija ostvarili najsnažniji rezultat u protekloj godini. Već petu godinu zaredom, tvrtke iz SAD-a čine više od polovice (54) tvrtki na popisu Global Top 100 po broju tvrtki s rastom od 9%. Američke tvrtke pritom predstavljaju 63% ukupne tržišne kapitalizacije.

Geopolitički izazovi, uključujući nesigurnost u vezi s Brexitom, vjerojatno su prošle godine utjecali na tvrtke sa sjedištima u Europi. Tri europske tvrtke napustile su Global Top 100, a sveukupno gledajući europske tvrtke na ljestvici izgubile su 5% tržišne kapitalizacije.

Tech kompanije dominiraju

Tehnološki sektor i dalje čini najveći dio tržišne kapitalizacije na ljestvici Global Top 100, ispred financijskog sektora, sa zdravstvom na trećem mjestu. Rast u zdravstvu, potrošačkim uslugama i telekomunikacijskim sektorima od 15% ipak je nadmašio rast tehnologije (6%), koja je iskusila nestabilnost krajem 2018. godine.

U prvih deset tvrtki na ljestvici i dalje dominiraju tehnološke tvrtke i tvrtke za e-trgovinu: Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet, a slijede ih Facebook na šestoj poziciji, te Alibaba i Tencent kao sedmi i osmi.

Microsoft je bio najjači u postizanju apsolutnog povećanja tržišne kapitalizacije, stekavši 202 milijarde USD ili 29% vrijednosti u odnosu na 2018. godinu, što ga je svrstalo na prvo mjesto. Nakon njega slijede Apple, Amazon i Alphabet. Ova odvojena skupina je 40% ispred tvrtke Berkshire Hathaway koja je na petom mjestu, s tržišnom kapitalizacijom od 494 milijarde USD.

Ross Hunter, partner i voditelj Centra za inicijalne javne ponude u PwC-u UK je izjavio: "Iako tehnološki sektor nije imao tako snažne rezultate kao prethodnih godina, on i dalje dominira na ljestvici Global Top 100, a četiri najbolja američka velikana su na razini koja je svojstvena samo njima. Dugoročno gledano, očekujemo smanjenje neravnoteže kako tehnološke tvrtke iz šireg područja Kine budu napadale njihovu trenutačnu poziciju".