Bug Online

Telekomi - Maratonski test Terrakomove internetske usluge

Dokazivanje na dugim stazama

Premda su mladi davatelji internetske usluge domaćim korisnicima zanimljivi zbog niskih cijena svojih paketa i fleksibilnosti oko odabira onoga što ćemo koristiti (i plaćati), svatko će se neminovno zapitati: koliko je sama usluga kvalitetna? Ova problematika osobito je delikatna prilikom izbora internetske usluge, budući da nestabilna, nepouzdana ili spora konekcija efektivno upropaštava korištenje računala, mobitela, pametnih televizora i svih ostalih uređaja povezanih na Internet – a danas je takvih bezbroj. Tu ne mislimo samo na frustracije uzrokovane pucanjem downloada ili neučitavanjem web stranica, već i na puku činjenicu da nedostatan i nekonzistentan bandwidth onemogućava, primjerice, streamanje videa u Full HD ili 4K rezoluciji, pogotovo kad je on snimljen u višem framerateu.


Upravo zato smo s nemalim zanimanjem dočekali javljanje Terrakoma, jednog od najmlađih domaćih ISP-ova (tvrtka postoji od 2010. godine), u kojem su nam izrazili želju da nam omoguće maratonski test njihove usluge fiksnog Interneta. Važno je istaknuti da nam je ponuđena klasična kućna instalacija usluge, s ciljem da se testiranje obavi van laboratorijskih uvjeta i bez prisutnosti ičega što bi moglo stvoriti nerealnu sliku o performansama internetske konekcije.

AVM-ov Fritz!BOX u kućnom okruženju, pripravan za prvo spajanjeAVM-ov Fritz!BOX u kućnom okruženju, pripravan za prvo spajanjeDrugim riječima, usluga nam je realizirana na isti način kako se uvodi svim ostalim kućnim korisnicima. Terrakomovi tehničari posjetili su dom vašeg autora (starija stambena zgrada u zagrebačkom naselju Črnomerec), odradili svo potrebno kabliranje te spojili router. Ovdje je uslijedilo prvo ugodno iznenađenje –router kojeg dobivaju Terrakomovi korisnici je izvrsni AVM FRITZ!Box 6360. Više o njemu, njegovim mogućnostima i odlikama nešto kasnije.


Vrijedi spomenuti i da je na mjestu instalacije već postojalo nekoliko desetaka korisnika Terrakomove internetske usluge, kao i drugih usluga koje tvrtka nudi (televizija, telefon), stoga smo mogli ispitati kako se internetska veza ponaša s većim brojem klijenata u istoj zgradi – a upravo će to u praksi najčešće biti slučaj.

Rezultati tromjesečnog testiranja

 

Konkretna usluga koja nam je za potrebe tromjesečnog maratonskog testa instalirana sastojala se od internetskog linka s bandwidthom od 100 Mbit/s u downloadu i 20 Mbit/s u uploadu. Sama instalacija obavljena je preko koaksijalnog kabela, budući da je za takav način instalacije u zgradi već postojala priprema. Internetska konekcija u ovakvoj kombinaciji do zgrade dolazi putem optičkog svjetlovoda, a koaksijalni kabel se koristi da bi se servirala u same stanove. Kad je riječ o iskustvu korištenja, za korisnika nema uočljive razlike između isporuke internetske konekcije putem koaksijalnog kabela ili klasične telefonske parice – uz pretpostavku da jedna i druga rade posve ispravno. Koaksijalni kabel pogodan je za korištenje osobito u starijim zgradama, gdje su telefonske parice provučene prije više desetljeća, te zbog dotrajalosti mogu stvarati kojekakve probleme sa kvalitetom internetske konekcije.

Speedtestovo mjerenje propusnosti internetske konekcijeSpeedtestovo mjerenje propusnosti internetske konekcijeKao što je većini zacijelo poznato, davatelji internetske usluge prilikom definiranja internetskih paketa uvijek ističu maksimalnu brzinu koja se može postići za download i upload. Stvarna, svakodnevna brzina može varirati s obzirom na opterećenje mreže, kvalitetu lokalne instalacije i brojne druge čimbenike. Terrakom u ovom slučaju jamči raspon od 70-100 Mbit/s za download odnosno 14-20 Mbit/s za upload.


Kako bismo provjerili što se od Terrakomovog 100/20 linka u praksi može dobiti, nekoliko puta tjedno obavljali smo mjerenja trenutne propusnosti, koristeći se popularnim Speedtestom i aplikacijom HAKOMetar. Potonja se u Hrvatskoj smatra jedinim relevantnim alatom za mjerenja ovakve vrste te pojedini ISP-ovi iziskuju da se upravo ona koristi za mjerenja propusnosti prije podnošenja prigovora oko nedostatne brzine internetskog linka. U tromjesečnom testnom periodu redovito smo dobivali slične, ponovljive rezultate: download je bio u rasponu od 94-100 Mbit/s, a upload od 18-20 Mbit/s, uz povremene izlete preko deklariranog maksimuma, sve do nekakvih 23 Mbit/s.

HAKOMetar - jedini formalno priznati alat za mjerenje brzine internetske konekcije u HrvatskojHAKOMetar - jedini formalno priznati alat za mjerenje brzine internetske konekcije u HrvatskojOsim sirove propusnosti, zanimalo nas je kako će se Terrakomova internetska konekcija ponašati prilikom mrežnog igranja, koje je u tom smislu vrlo zahtjevno. Visok ping, packet loss i slične pojavnosti, karakteristične za nedovoljno dobre internetske linkove, mrežnim su igračima gori neprijatelji od najvještijeg protivnika. Na tromjesečnom repertoaru bili su nam Star Wars: Battlefront, Doom, Call of Duty: Black Ops 3, Quake Live i Battlefield 1, dakle mahom pucačine iz prvog lica, same po sebi najosjetljivije na performanse internetske konekcije.

 

Terrakomova usluga i ovdje se pokazala u dobrom svjetlu. Zahvaljujući konzistentno niskom pingu (konstantno u rasponu od 40-45 milisekundi na DICE-ovim Conquest serverima za Battlefield 1, primjerice) te potpunom izostanku laga i vezanih anomalija, vrlo brzo smo prestali razmišljati o internetskoj konekciji kao nečemu što se nalazi između nas i protivnika – a to je otprilike najbolje čemu se prilikom mrežnog puškaranja možete nadati.

Na Conquest serverima za Battlefield 1, dakle u partijama sa 64 igrača, ping je redovito bio u rasponu od 40-45Na Conquest serverima za Battlefield 1, dakle u partijama sa 64 igrača, ping je redovito bio u rasponu od 40-45Najzad, stabilnost konekcije. Za čitavog perioda testiranja nismo zabilježili nijedan slučaj pucanja linka ili nekog vida smetnje u radu routera radi koje bi se trebalo zavlačiti iza komode u dnevnom boravku i resetirati ga. Provjerili smo i sistemske logove na samom routeru, u potrazi za ponekim prekidom do kojeg je došlo kad vaš autor nije bio kod kuće, ali nismo pronašli ništa – rječnikom sistemskih administratora, usluga je imala praktički stopostotni uptime.

Router AVM FRITZ!Box 6360


Dio zasluga za izvrsne performanse Terrakomove internetske usluge svakako pripada routeru koji tvrtka isporučuje svojim korisnicima. Radi se o modelu FRITZ!Box 6360 Cable, berlinske tvrtke AVM. Riječ je o bežičnom routeru s integriranim kabelskim modemom. Opremljen je s četiri gigabitna mrežna porta, konektorima za bežične DECT telefone, USB portom za spajanje pisača i vanjskih diskova (u tom slučaju funkcionira poput NAS-a, dakle dobivamo dijeljeni skladišni prostor vidljiv svim uređajima unutar kućne mreže) i parom eksternih antena (doduše, neodvojivih) s podrškom za bežične standarde 802.11b/g/n.

AVM Fritz!BOX 6360 CableAVM Fritz!BOX 6360 CableJedino što se ovom routeru može zamjeriti jest što ne nudi podršku za najnoviji bežični standard 802.11ac. Tome je tako jer je proizveden prije više od pet godina, dok je 802.11ac još bio u fazi drafta i tek je tražio put do širokih masa. Ako posjedujete bežičnu mrežnu karticu koja podržava 802.11ac, nećete moći iskoristiti njen puni potencijal, već će se ona na router spajati putem standarda 802.11n. Isto vrijedi za mobitele, tablete i sve ostale uređaje s podrškom za standard 802.11ac.

Na stražnjoj strani routera su četiri gigabitna mrežna porta, kao i USB port namijenjen spajanju pisača ili vanjskog diska, koji tada funkcionira kao NASNa stražnjoj strani routera su četiri gigabitna mrežna porta, kao i USB port namijenjen spajanju pisača ili vanjskog diska, koji tada funkcionira kao NASDetaljne informacije o bežičnim kanalima. Router ih može birati automatski, no podržana je i ručna konfiguracija ovih parametaraU svakom drugom aspektu FRITZ!Box 6360 oduševljava. Web-sučelje, do kojeg se dolazi upisivanjem adrese 192.168.178.1 u preferirani internetski preglednik, informativno je i solidno organizirano. Nudi nekolicinu čarobnjaka za brzu konfiguraciju stvari poput naziva i sigurnosti bežične mreže i spojenih telefona (ako se uz internetsku uslugu koristi i telefonija), ali i izbornike za detaljnije namještanje WiFi-ja (izbor kanala, frekvencijskog pojasa, snage antena, kreiranje dodatne WiFi mreže za goste), port forwardinga i dinamičkog DNS-a, omogućavanje pristupa na daljinu, nekolicinu dijagnostičkih alata, sistemski event log, praćenje potrošnje energije, namještanje ponašanja LED-ica, pohranu postavki, resetiranje i ostalo.

Pogled na bočne konektorePogled na bočne konektoreTerrakom ne zaključava pristup nijednoj spomenutoj funkciji routera, stoga ćete ih sve moći koristiti kao da ste ga kupili u trgovini – pohvalno.

Jedna od zgodnih opcija jest izrada bežične mreže za goste, tako da posjetiteljima ne moramo otkrivati lozinku našeg primarnog WiFi-ja i davati im pristup drugim računalima i uređajima u kućnoj mrežiJedna od zgodnih opcija jest izrada bežične mreže za goste, tako da posjetiteljima ne moramo otkrivati lozinku našeg primarnog WiFi-ja i davati im pristup drugim računalima i uređajima u kućnoj mrežiPerformanse žičnih gigabitnih portova su odlične, a pokrivenost bežičnim signalom izvrsna. Moćni FRITZ!Box 6360 nije samo uspješno pokrio svaki kutak čitavih sedamdesetak kvadrata životnog prostora vašeg autora, već bi mobitel uspostavljao konekciju već po otvaranju vrata od lifta, na hodniku ispred stana. Sve zajedno dodatno dobiva na težini kad uzmemo u obzir broj uređaja koji su bili spojeni na router– televizor, HTPC, AV receiver i kućni PC preko žice, te dva mobitela, laptop, tablet, Chromecast 2 i Chromecast Audio bežično. Sa svime ovime router se nosio s lakoćom i bez ikakvih trzanja, zapinjanja, smrzavanja i drugih poteškoća u radu.

Dostupnost usluge


Terrakomove usluge dostupne su u dijelovima zagrebačkih kvartova Lanište, Jarun, Središće, Utrina, Črnomerec, Voltino, Trešnjevka, Špansko, Jaruščica, Sveta Klara, Prečko, Sloboština i Savica, kao i u Sesvetama te u dijelovima Kutine.


Ovo "u dijelovima" znači da zasad nisu pokrivene sve ulice i svi kućni brojevi navedenih kvartova, a da biste provjerili možete li ju uvesti u svoj dom, najbolje je poslužiti se alatom za provjeru dostupnosti na tvrtkinoj službenoj stranici. U slučaju da nemate telefonski broj koji biste mogli upisati, jednostavno stavite kvačicu na opciju "Nemam broj / Želim novi broj" te unesite adresu.

Do proljeća 2017. u Terrakomu traju akcije putem kojih se korisnicima za cijene niže od uobičajenih nudi mogućnost uzimanja usluge optičkog Interneta (bez ugovorne obveze i potrebe za uzimanjem usluga televizije i fiksne telefonije), kao i kombiniranog paketa usluga Interneta (identičnih specifikacija onome koji smo testirali), televizije i fiksne telefonije.

Router omogućava kreiranje VPN tunela.  Ako ga konfiguriramo, s bilo kojeg računala spojenog na Internet možemo pristupiti našoj kućnoj mreži i svim njenim resursima, što može biti itekako korisno prilikom rada na terenu Router omogućava kreiranje VPN tunela. Ako ga konfiguriramo, s bilo kojeg računala spojenog na Internet možemo pristupiti našoj kućnoj mreži i svim njenim resursima, što može biti itekako korisno prilikom rada na terenu
dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (16)

Dinkorac čet 12.1.2017 22:27

Terrakomov optički Internet

Koliko sam shvatio ovdje se radi o istoj tehnologiji koju koristi Bnet (HFC) i ne znam zašto se zove "Optik" kada ju ostatak svijeta zove HFC......

trolaslavonska sub 24.12.2016 22:10

Terrakomov optički Internet

ja potpisao ugovor s njima sredinom 9. mjeseca, i jos nisu spojili uslugu (znaci preko 3 mjeseca). a zakonski rok je 45 dana. zovem ih ujutro, ali sluzba za korisnike kaze da prodaja radi poslije podne, da ce mi se javiti pa nikad nista :( pozurili su se ponuditi uslugu u zagrebu na zaprudju a...

Antonic sri 21.12.2016 20:34

Terrakomov optički Internet

Ima li mozda neko iz drugih djelova Hr iskustva s njima? Dosad samo ziva patnja s Tcomom i Optimom....

gocc01 uto 20.12.2016 21:27

Terrakomov optički Internet

Imam bnet vec godinama, nikad ali nikad mi nije pukla veza, zadnjih 3-4 godine imam 50/10 isporucuju mi 49,9/10,3. Mislim da je to itekako korektno jedino mi je zao sto to ne mogu reci za njihov odnos prema starim korisnicima vs novim korisnicima. Kolega je uzeo terrakom u centru zg, veli za 10...

andr3j uto 20.12.2016 19:42

Terrakomov optički Internet

zato  kod  bakra  je  totalno drukcija  prica :Max  brzina  10Mbps / 0,56Mbpsmodem technicolor i to  zakljucan. Nemozete  ni  password  na  wirelesu  promjeniti.vdsl  nedostupan....

U posljednja tri mjeseca odvijao se projekt kakvima se obično ne bavimo – vršili smo maratonski test kvalitete i performansi Terrakomove internetske usluge. Nakon zastrašujućih količina skinutih i uploadanih podataka i nebrojenih noći mrežnog igranja, spremni smo podijeliti dojmove

prethodni tekstovi

Maratonski test Terrakomove internetske usluge

Dokazivanje na dugim stazama pon 19.12.2016

Sengled Boost, Element, Pulse Pulse Solo i Snap

Žarulje za 21. stoljeće uto 6.12.2016

Beskontaktno plaćanje

Brzo, lako i – bez diranja! čet 27.10.2016

Gigabyte GTX 1070 G1 Gaming

Tik do vrha sri 28.9.2016

Kuponi s popustima uz Bug

Spremni u novu školsku godinu sri 7.9.2016

EISA Awards 2016-2017

Najbolji u Europi pon 15.8.2016

Sve o Vipovim kuponima u ljetnom dvobroju Buga

Ljetna promocija Buga i Vipa pet 1.7.2016

svi tekstovi

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji