prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

HARD-HIT - AMD Ryzen 5 1600X i 1500X

Ryzen 5 - navala na srednji segment

Serija procesora Ryzen 5 prezentirana je javnosti sredinom trećeg mjeseca, a dostupnost u trgovinama zajamčena je za danas, 11. travnja. AMD je u sklopu serije lansirao četiri procesora – Ryzen 5 1600X, 1600, 1500X i 1400 – koji bi trebali korisnicima ponuditi zdravu alternativu u srednjem tržišnom segmentu kojim su do sad suvereno vladali Intelovi procesore Core i5.

 

Prilikom predstavljanja AMD-ovci su naglasili kako očekuju da će većina Ryzena 5 biti sparivana i prodavana u kombinaciji s jeftinijim pločama temeljenim na čipsetu B350. Ovaj čipset u AMD-ovoj ponudi nalazi se na drugoj mjestu po mogućnostima, odmah iza najmoćnijeg čipseta X370. Osim cijene, tehnički jedina razlika B350 u odnosu na X370 je što jeftiniji čipset ne podržava dijeljenje PCIe kanala kontrolera iz procesora u konfiguraciju 8x / 8x i samim time kombiniranje performansi dvije grafičke kartice pomoću tehnologije SLI ili CrossFire.

B350 s druge strane podržava overklokiranje što je iznimno bitno jer i svi novi procesori imaju otključani množitelj, bilo da je riječ o modelima koji završavaju s X ili onim običnim. Jedina razlika je što modeli s nastavkom X imaju nešto viši raspon frekvencija kod korištenja funkcije XFR. Ako niste čitali našu recenziju Ryzena 7, tehnologija XFR omogućava procesoru da dinamički overklokira takt jedne ili dvije jezgre u pomacima od 25 MHz, kada to dozvoljavaju termalni uvjeti. Primjerice, kod X verzija procesora Ryzen  7, maksimalni XFR takt iznosi 100 MHz.

 

Anti Core i5

 

Ryzen 5 serija procesora specifično je dizajnirana za napad na srednji segment u kojem dominiraju Intelovi procesori Core i5. Ovi procesori imaju četiri jezgre kao i procesori Core i7 (dakako, ako govorimo o istom ležištu za procesor – LGA-1151), no nemaju uključen Hyper-Threading odnosno SMT. Još jedna razlika je za četvrtinu smanjeni kapacitet L3 cache memorije – 6 umjesto 8 MB kao kod Core i7. No da ne drvimo previše o Intelovim čipovima, pogledajmo AMD-ovu novu ponudu i konkurenciju iz Intela ekvivalentne cijene.

Najmoćniji Ryzen 5 ima oznaku 1600X te se može pohvaliti s šest jezgri i podrškom za SMT. To ga u smislu broj jezgri stavlja bok uz bok s Intelovim Core i7-6800K. Procesor ima TDP od 95 W te radni takt od 3,6 do 4 GHz što je pak jednako radnom taktu modela R7 1800X. XFR je jednak kao na X varijanta Ryzena 7 odnosno ima raspon od 100 MHz. Cijena? Oko 2.200 kuna u domaćim trgovinama što je otprilike jednako Intelovom modelu Core i5-7600K. Ovaj procesor ima dvije jezgre manje (4), ne podržava SMT, no ima nešto viši radni takt od 3,8 do 4,2 GHz. Kao i R5 1600X, i5-7600K podržava overklokiranje odnosno ima otključan množitelj.

 

Na drugom mjestu po cijeni nalazi se R5 1600 - još jedan 6-jezgreni procesor s uključenim SMT-om, no ovaj put TDP-om od svega 65 W. Standardni radni takt je stoga dosta niži i kreće se od 3,2 do 3,6 GHz, no zato imamo XFR od čak 200 MHz. Za ovaj je procesor potrebno izdvojiti oko1.900 kuna što je pak ekvivalentno Intelovom modelu Core i5-7600. Za razliku od Ryzena, ovaj procesor ima dvije jezgre manje, ne podržava overklokiranje, no ima znatno viši takt od 3,5 do 4,1 GHz te viši TDP od 91 W.

 

Na trećem se mjestu nalazi Ryzen 5 1500X, četverojezgreni procesor s podrškom za SMT i TDP-om od 65 W. Radi na taktu od 3,5 do 3,7 GHz, a dućanima ćete za njega trebati izdvojiti oko 1.700 kuna, jednako kao za Core i5-7500. Intelov procesor ima jednak broj jezgri, nema SMT te ima nešto viši vršni takt od 3,8 GHz, a manji temeljni od 3,4 GHz. Ni ovaj Intelov procesor ne podržava overklokiranje.

 

Naposljetku tu je i R5 1400 – najjeftiniji član Ryzen 5 gâme. Tu opet imamo četiri jezgre, SMT i TDP od 65 W, no s znatno nižim taktom od 3,2 do 3,4 GHz te XFR-om od 50 MHz. Cijena u ovom slučaju iznosi oko 1.500 kn što je jednako najjeftinijem Intelovom četverojezgrenom procesoru, modelu Core i5-7400. Niti ovaj Intelov procesor nema SMT, niti podržava overklokiranje. Temeljni takt je 3 GHz (dakle 200 MHz manje od Ryzena), a maksimalni Turbo 3,5 GHz, 100 MHz više od R5 1400.

 

Dakle imamo četiri nova procesora koji su izravna konkurencija Intelovim Core i5 procesorima, što po cijeni, što po mogućnostima. Šesterojezgreni modeli su svakako u većoj prednosti od dva slabija četverojezgrena, no činjenica da čak i jeftiniji modeli podržavaju overklokiranje znači puno svim tehnički potkovanijim korisnicima.

 

S obzirom da su Ryzeni 5 temeljeni na jednakim silicijskim pločicama kao procesori Ryzen 7, postavlja se pitanje na koji su način isključivane jezgre kako bi došli do brojke šest i četiri. Premda su se neki možda nadali da će četverojezgreni procesori imati sve jezgre u istom CCX-u, AMD se odlučio na simetrično isključivanje, pa u slučaju šesterojezgrenih modela imamo konfiguraciju 3+3, a u kod četverojezgrenih 2+2. Tu dakako opet dolazi do izražaja problem komunikacije među jezgrama smještenim u različitim CCX-ovima, no tu bi trebala pomoći brža memorija.

 

Dobrodošle zakrpe


Kad smo prošlog mjeseca testirali procesore Ryzen 7, istaknuli smo dosta lošu situaciju u pogledu različitih softverskih optimizacija –što BIOS-a za ploče, što softvera kojeg smo koristili za testiranje. AMD je na kritike vrlo brzo odgovorio, pa su do testiranja Ryzena 5 izašle brojne nove verzije BIOS-a, nove verzije različitih softverskih alata kao što je primjerice Prime95, a pojavilo se i nekoliko dobrodošlih zakrpa za igre u kojima su performanse Ryzena bile neočekivano loše (Ashes of the Singularity, Warhammer: Total War, DOTA 2).

Spomenuli smo da AMD za postizanje maksimalnih performansi savjetuje korištenje High Performance energetskog profila u Windowsima jer Balanced negativno interferira s procesorovim vlastitim sustavom za upravljanje energijom. AMD je ovaj problem riješio stvaranjem vlastitog Balanced profila kojeg je moguće skinuti sa službene web stranice, a koji osigurava praktički jednake performanse kao pri korištenju High Performance profila, a sa sličnom potrošnjom kao kod profila Balanced. Doduše, mi smo u našim testovima i dalje koristili profil High Performance jer je ušteda energije u praksi zapravo vrlo malena, a stolno računalo ne ovisi o baterijama kao prijenosnik.

 

Vrlo bitnima su se pokazale i nadogradnje BIOS-a koje su povećale kompatibilnost s memorijom viših performansi. U našem testu matičnih ploča za procesore Ryzen potrudili smo se detaljnije provjeriti kompatibilnost različitih ploča, no kod testiranja Ryzena 5 koristili smo Gigabyteovu ploču Aorus AX370-Gaming5 koja je bez problema radila s Geilovom 3.200-megahercnom DDR4 memorijom koja je stigla od AMD-a zajedno s Ryzenima 5.

Kao što možete pročitati u temi koja se bavi skaliranjem performansi procesora zavisno o brzini memorije, svi Ryzeni izuzetno dobro reagiraju na povećanje radnog takta memorije zbog toga što se time ubrzava i komunikacija između komponenti unutar procesora.

 

Napokon u akciji


Za testiranje Ryzena 5 koristili smo ploču Aorus AX370-Gaming5. Riječ je o najjačoj Gigabyteovoj ploči za Socket AM4 (barem trenutno), no treba naglasiti da nam ona nije bila prvi izbor. Naime, AMD je zajedno s novim procesorima iz srednjeg segmenta slao i prikladno jeftinije ploče temeljene na čipsetu B350. Mi smo dobili ASRockov model Fatal1ty AB350 Gaming K4, no netom nakon što smo počeli s testiranjem naš kontakt iz AMD-a zamolio nas je da promijenimo ploču jer ASRockova navodno s aktualnim BIOS-om (220A) ispravno ne diže takt procesora pod opterećenjem samo jedne jezgre.

Na testiranje su pristigla dva od ukupno četiri Ryzena 5 – modeli 1600X i 1500X. S obzirom da Core i5-7600K niti i5-7500 nemamo, oba procesora simulirali smo podešavanjem procesora Core i7-6700K. Isključiti smo Hyper Threading i u slučaju simuliranja i5-7500, spustili takt. Intelove procesore koristili smo na Asusovoj ploči Maximus IX Code, premda tu opet treba napomenuti da u praksi Core i5 procesori najčešće neće biti korišteni na ovako skupoj ploči jer ih većina ne podržava overklokiranje, pa im ploča s čipsetom Z270 ni ne treba. Od ostatka konfiguracije treba spomenuti GEIL-ovu memoriju na taktu od 3.200 MHz (XMP profili rade na obje platforme) i Gigabyteovu GTX 1080 karticu.

Ryzeni 5 u našem su se testu pokazali kao više nego dobra  alternativa Intelovim Core i5 procesorima jednake cijene. Posebno se ističe šesterojezgreni model s obzirom da zahvaljujući dodatnom broju jezgri drobi Intelov Core i5-7600K u praktički svemu što nisu igre. Četverojezgreni 1500X nema toliku prednost u odnosu na Core i5-7500, no s druge strane podržava overklokiranje, pa ga je relativno lako moguće učiniti bržim nego što tvornički jest. Kad je riječ o performansama u igrama, testirali smo samo pri 1080p razlučivosti jer se tu najviše vide performanse procesora. Intelovi čipovi tu su u prednosti, no treba imati na umu da bi razlika na višim razlučivostima ili pri korištenju slabije grafičke kartice (prikladnije za igranje na 1080p) bila daleko manja.

Rezultati overklokiranja jednaki su kao kod Ryzena 7 – morate biti jako sretni da ulovite procesor koji ide sa svim jezgrama preko 4 GHz. S druge strane, postizanje ove brojke nije neki problem. U našem smo slučaju na oba procesora podesili napon na 1,375 V, LLC na High i množitelj na 40. Pod opterećenjem procesori su se grijali na 68 °C, 13 stupnjeva više nego na standardnom taktu i naponu. Za hlađenje smo koristili Noctuin hladnjak NH-C14S, opremljen s jednim 140-milimetarskim hladnjakom.

 

Summa summarum, baš kao i Ryzeni 7, Ryzeni 5 nameću se kao odlična alternativa Intelovim procesorima istog tržišnog razreda, pod uvjetom da vam performanse u igrama nisu alfa i omega pri odabiru novog procesora. Čak i tada, treba imati na umu da nešto slabije performanse AMD-ovih procesora dolaze do izražaja ponajviše kada grafika nije usko grlo sistema, što recimo nije bio slučaj u ovom našem testiranju jer GTX 1080 nije kartica za igranje pri 108p već višoj razlučivosti. Da je opterećenje prebačeno više na grafiku, razlike među procesorima bile bi značajno manje.

 

U obitelji Ryzen 5 posebno su zanimljiviji snažniji šesterojezgreni modeli koji zbog tih dodatnih jezgri debelo tuku Intelove procesore u testovima koji znaju iskoristiti sve jezgre procesora, što uključuje zahtjevniji multi-tasking. Četverojezgreni Ryzeni u odnosu na četverojezgrene Intelove čipove nisu toliko impresivni. Za očekivati je da će se slična priča ponoviti kada AMD predstavi procesore iz serije Ryzen 3, gdje će njihove dodatne dvije jezgre osigurati premoć nad dvojezgrenim Core i3 procesorima. 

Ovo je djelomični tekst, koji je u cjelosti objavljen u
Bugu 294 (svibanj 2017.)
dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (46)

BlueMax sub 6.5.2017 23:04

Re: AMD Ryzen 5 1600X i 1500X

 U mom slučaju besmisleno jer imam 6 desktop računala, svako malo nešto mijenjam, nadograđujem... a nikakva informacija je bolja od pogrešne.Trenutno aktivne desktop konfiguracije sastavljene su oko: i7 6800K, i7 4770K, i7 3770K, i7 2600K, i5 2500K, Pentium G4400 a tu je i i7 5500U laptop.Ovaj...

dery sri 3.5.2017 10:51

AMD Ryzen 5 1600X i 1500X

Najače procesore svrsishodno uzmu znalci , dok za igre ih uzmu jer im se diže na to i neka uzimaju koga briga njihova stvar. Mi šta jedva skrpamo plaću dobijemo sve isto tri puta jeftinje a uživamo mnogo više od njih jer je u životu ništa ne imati u svemu češ uživati....

BlueMax sri 3.5.2017 00:49

AMD Ryzen 5 1600X i 1500X

Da bar s manje opterećenja troši manje struje pa bi se razlika isplatila kroz nekih 100 godina, ali ni to ;)...

Mad Ant ned 30.4.2017 12:17

Re: AMD Ryzen 5 1600X i 1500X

U globalu, vecina koja trenutno ima Intel/nVidia kombinaciju nece kupiti nista od AMDa pa makar bio brzi. Religija im ne sopusta. Ovo ostalo je cisto prepucavanje u prazno....

Mayo sub 29.4.2017 12:30

AMD Ryzen 5 1600X i 1500X

Ryzen 5 1600x je za glavu bolji od i7-7700k dok istodobno košta gotovo $100 manje. BTW, Ryzen 7 1800x je u rangu slabijih Xeon procesora dok istodobno košta 50% manje....

Mjesec dana nakon lansiranja obitelji Ryzen 7, AMD je ljubitelje PC-ja diljem svijeta odlučio razveseliti lansiranjem Ryzena iz serije 5. Četiri nova procesora trebala bi konkurirati Intelovoj ponudi u kupcima vrlo zanimljivoj srednjem tržišnom segmentu. Mi smo imali prilike testirati – Ryzen 5 1600X i 1500X

AMD Ryzen 5 1600X

Utor

Socket AM4

TDP

95 W

Broj jezgri (fizičke / logičke)

6 /12

Radni takt

3,6 - 4 GHz

Plus

Izvrsne performanse s obzirom na cijenu, niska potrošnja, podrška za overklokiranje

Minus

Nešto slabije performanse u igrama, slabo overklokiranje sa zračnim i vodenim hladnjacima

Dojam

Odličan procesor koji u mnogočemu predstavlja bolji izbor od jednakog skupog Core i5-7600K

Ustupio

AMD

URL

www.amd.com

2.200 kn

AMD Ryzen 5 1500X

Utor

Socket AM4

TDP

65 W

Broj jezgri (fizičke / logičke)

4 / 8

Radni takt

3,5 / 3,7 GHz

Plus

Dobre performanse, posebno u aplikacijama koje podržavaju više jezgri, podrška za overklokiranje, niska potrošnja

Minus

Slabije overklokiranje s konvencionalnim metodama hlađenja, nešto slabije performanse u igrama

Dojam

Četverojezgreni Ryzeni 5 nisu tako impresivni kao šesterojezgreni, no i dalje nude vrlo dobar omjer performansi i cijene

Ustupio

AMD

URL

www.amd.com

1.700 kn

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji