prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

AKTUALNOSTI - Google Project Tango

Ples virtualnog i stvarnog svijeta

Premda je krajem veljače održan MWC, najveći svjetski sajam mobilnih uređaja (opširan izvještaj potražite u travanjskom broju Buga), prava budućnost svijeta mobitela – barem potencijalna – pokazana je nekoliko dana ranije. Google je otkrio Project Tango, svojevrsnu inicijativu zasnovanu na ideji da se smartfonima kakve trenutno poznajemo dodaju senzori za trodimenzionalno snimanje prostora u stvarnom vremenu, čime bi mobiteli raspolagali istim informacijama o prostoru i kretanju koje imaju ljudi. Najava Projecta Tango stigla je iz Advanced Technology and Projectsa (ATAP), jednog od malobrojnih Motorolinih inženjerskih timova koje Google nije prodao Lenovu u paketu s ostatkom Motorole. ATAP trenutno predvodi Johnny Lee, iskusni inženjer koji je zanat iskovao u Microsoftovu timu zaduženom za Kinect.


Project Tango nije puko slovo na papiru, već je projekt zaživio kao upotrebljivi prototip. Izveden je u formi 5-inčnog smartfona zasnovanog na Androidu (da ne bi bilo zabune: Project Tango nije naziv nove verzije Androida!) i opremljenog hardverom, senzorima i softverom potrebnim da se u stvarnom vremenu prati kretanje uređaja u sve tri dimenzije i da se istodobno izrađuje trodimenzionalna mapa prostora u kojem se uređaj trenutno nalazi. Senzorski dio uređaja namijenjen ovoj raboti u svakoj sekundi uzima preko 250.000 mjera potrebnih da bi dobio preciznu prostornu sliku.


Autori aplikacija time dobivaju gomilu informacija kojima dosad nisu raspolagali, poput dubine prostora i položaja predmeta u našoj blizini, što otvara put izradi aplikacija kakve smo dosad viđali jedino u znanstvenofantastičnim filmovima.

Kako to radi? Prototip spomenutog mobitela na kojem se demonstrira praktična primjena i istražuju mogućnosti Project Tanga posjeduje RGB i infracrveni senzor, standardnu stražnju kameru rezolucije 4 megapiksela i jednu dodatnu kameru niske rezolucije, zaduženu za praćenje pokreta. Svi oni zajedno prikupljaju prostorne informacije i šalju ih specijaliziranom procesoru Myriad 1, koji je za tu namjenu proizvela tvrtka Movidius. Dotični procesor obrađuje sve prikupljene informacije i priprema ih za korištenje unutar aplikacija. Energetski zahtjevi ovog procesora izrazito su niski – toliko niski da Googleovi inženjeri tvrde da 3D mapiranje prostora praktički ne utječe na trajanje baterije. Sitan kuriozitet: sličnu je tehnologiju prije desetak godina NASA-in Exploration Rover koristio za mapiranje površine Marsa.


Informacije koje ovi senzori i kamere u stvarnom vremenu prikupljaju, a Movidiusov čip obrađuje, mogu se iskoristiti za koješta. Jedan od najočitijih, a mnogima i najzanimljivijih primjera jest izrada preciznog 3D modela prostora – posao od nekoliko dana do nekoliko tjedana – u svega nekoliko sekundi. Spazili ste zgodan kauč, ali niste sigurni kako bi vam se on uklapao u dnevni boravak? Nema problema – izvadite mobitel i provjerite na njegovu ekranu; on već raspolaže preciznom 3D mapom vašeg doma.
Druga, Googleu još zanimljivija mogućnost jest izrada 3D karata interijera, čime bi se Google Maps s cesta proširio baš u svaku zgradu, a koncept navigacije konačno bi postao potpun. Ovi senzori odnosno prikupljene informacije također bi se mogli iskoristiti za pomoć slijepima i slabovidnima. Tehnologija bi na neki način postala njihove oči i u stvarnom vremenu pružala informacije o preprekama na putu. Igre s proširenom stvarnošću te izrada 3D modela za arhitekturu, strojarstvo i industriju specijalnih efekata (3D skeniranje) također su područja gdje bi se Project Tango mogao pokazati revolucionarnim.

Same aplikacije pisat će se u Javi, C/C++ i unutar Unity Game Enginea. Prototip razvojne platforme dobit će 200 razvojnih timova, koje će Google odabrati od svih prijavljenih. Naravno, birat će se samo najbolji i najsposobniji, prvenstveno jer Google i ATAP ne žele samo da razvojni timovi isprobaju kako tehnologija radi, već i da sami pronađu inovativne načine njena korištenja. Zanimljivo je da neće svi dobiti identičan prototip uređaja – neki će biti optimizirani za trodimenzionalno snimanje i mapiranje prostora, drugi za igre za jednog ili više igrača, a treći za neku treću primjenu koje se Googleovi inženjeri još nisu dosjetili.
Jednu takvu aplikaciju već je demonstrirao floridski startup Paracosm. Radi se o aplikaciji za trodimenzionalno mapiranje prostora, ali ne samo tako da jedan korisnik prošeće kroz prostoriju i dobije njezin precizan 3D model, već da se objedinjuju informacije s većeg broja uređaja. Primjerice, vi snimite kuću iznutra; netko drugi ju snimi izvana; spojite prikupljene podatke unutar Paracosmove aplikacije i oboje dobijete puni i precizni 3D model objekta, izvana i iznutra. Moćno!

Razmišljamo li o Project Tangu u širem smislu, očito je da se Google sve više okreće u smjeru nečega što se pametno naziva kontekstualizacijom. Jednostavnijim rječnikom, radi se o sposobnosti naših mobitela da shvate što trenutno radimo i što bismo od njih mogli trebati. Jedan oblik kontekstualizacije već su iskusili korisnici Google Nowa. Ilustracije radi, ako u Googleovu kalendaru imamo upisan sastanak, Google Now će provjeriti koliko smo udaljeni od mjesta sastanaka, kakvi su trenutni vremenski uvjeti i koje nam je preferirano prijevozno sredstvo te nam poslati notifikaciju u trenutku kad zaključi da bismo trebali krenuti da bismo stigli na vrijeme. S dodatkom informacija o prostoru i gibanju koje Project Tango donosi, moguće postaju puno naprednije stvari. Nije teško zamisliti da će nam mobitel u budućnosti javiti da bismo na biciklu trebali centrirati kotače i da smo zaboravili ponijeti ključeve.

Googleov tim ATAP na razvoju Projecta Tango surađivao je s fakultetima i znanstvenim laboratorijima iz devet zemalja svijeta. Prikupljeno je i na jedno mjesto stavljeno desetljeće istraživanja i znanja s polja robotike i računalnog vida, jedne od grana umjetne inteligencije Googleov tim ATAP na razvoju Projecta Tango surađivao je s fakultetima i znanstvenim laboratorijima iz devet zemalja svijeta. Prikupljeno je i na jedno mjesto stavljeno desetljeće istraživanja i znanja s polja robotike i računalnog vida, jedne od grana umjetne inteligencije
Ovo je djelomični tekst, koji je u cjelosti objavljen u
Bugu 257 (travanj 2014.)
dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (4)

sudy_freak uto 15.4.2014 13:27

Google Project Tango

Malo sam čitao o tome.I ima potencijala i zvuči prilično zanimljivo.U teoriji.Ali sve mi se čini da će najviše profitirati - NSA i ostale obavještajne službe. ...

Boky sri 2.4.2014 23:33

Google Project Tango

NSA, is that you?...

DigiMagic sri 2.4.2014 15:10

Google Project Tango

Ni ovaj uz sve silne kamere, senzore i čipove ne može napraviti običnu 3D sliku, zar ne?  ...

bill_jobs sri 2.4.2014 14:28

Google Project Tango

"Kako vam zvuči mobitel koji u stvarnom vremenu snima prostor oko sebe, gradi ga u obliku digitalnog 3D modela i svjestan je svojeg trenutnog položaja i gibanja?"  - Zvuči mi ko beskorisni crap.    ...

Napomena: Članci iz časopisa se ne prenose uvijek kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Ponekad se ne prenosi niti cijeli tekst članka. Svrha članaka na Webu jest da pruže uvid u način obrade teme i potaknu interes za proučavanjem tiskanog broja. Za cjelovit uvid u članke - savjetujemo da pogledate papirnato izdanje časopisa. Hvala.
Kako vam zvuči mobitel koji u stvarnom vremenu snima prostor oko sebe, gradi ga u obliku digitalnog 3D modela i svjestan je svojeg trenutnog položaja i gibanja?

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji