prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Mobilni telefoni - LG Google Nexus 4

Neodoljiva ponuda?

Karakteristika Google Nexusa 4 po kojoj je ovaj uređaj postao prepoznatljiv u SAD-u i prije no što se pojavio na tržištu izuzetno je primamljiv omjer povoljne cijene od 300 USD (bez ugovora s operaterom) i specifikacija koje pariraju najmoćnijim top-modelima smartfona trenutno dostupnih na tržištu. Po prvi je put za Google jedan uređaj napravio LG, ponudivši ponajbolje tehnologije koje ima, pa je tako Nexus 4, iz tehničke perspektive, isti uređaj kao i flagship model ovog proizvođača – Optimus G – s razlikom da dolazi s potpuno čistim Android OS-om, u zadnjoj inkarnaciji Jelly Beana (v4.2).

Google Nexus 4 tako dolazi sa 4,7-inčnim IPS Plus ekranom rezolucije 768×1280 piksela, četverojezgrenim Qualcommovim procesorom Krait takta 1,5 GHz i Adreno 320 grafikom, 8-megapikselnom pozadinskom kamerom koja snima video 1080p rezolucije, 8 ili 16 GB memorije za pohranu podataka i neizmjenjivom baterijom kapaciteta 2.100 mAh. Uz (makar za Amere) primamljiv omjere cijene i dobivenog, činjenica da se radi o uređaju iz Googleove ponude, s čistim OS-om, jamči i da će sve buduće verzije Android OS-a za njega stizati brže nego bilo na koji drugi smartfon, što mu je druga golema prednost, no daleko od toga da je ovo uređaj bez mane…

 

Staklena pozadina

Izgledom, Nexus 4 vrlo je nalik svojem prethodniku, Google Nexusu, koji je proizvodio Samsung i, zapravo, blago zaobljenim gornjim i donjim rubom te dominantnom crnom bojom podsjeća na nešto starije smartfone kod kojih proizvođači (još) nisu toliko ulagali u posebnost dizajna. Ipak, Nexus 4, premda sprijeda nije ni po čemu poseban ili lako prepoznatljiv, straga izgleda itekako atipično. Čitava mu je poleđina staklena (kao iPhoneu 4/4S) te prekrivena 3D uzorkom koji drugačije izgleda ovisno o kutu gledanja, što ima i LG Optimus G, no od njega se ipak razlikuje po tome što je u staklu ugraviran i golemi logotip "nexus".

I prednja i stražnja strana prekrivene su Gorilla Glassom 2, što znači da je Nexus 4 itekako otporan na ogrebotine. U ruci se doima izuzetno čvrstim, dorađenim i uvjerljivim, ostavljajući dojam flagshipa, odnosno skupljeg uređaja no što doista jest. Pozadinsko staklo u potpunosti je ravno, dok je prednje tek neznatno zakrivljeno na rubovima, što olakšava korištenje telefona u trenucima kada se prstom često listaju sadržaji i što omogućuje da uređaj pri uzimaju u ruku okrenemo na pravu stranu a da ga uopće ne pogledamo.

Uređaj sjajno leži u ruci i s masom od 139 grama nije ni prelagan niti pretežak. Dimenzije od 134×69×9,1 mm također su taman odgovarajuće za smartfon s 4,7-inčnim ekranom. Osjeti se da je LG itekako pazio da uređaj ne napravi odveć širokim, pa tako između ekrana i lijevog i desnog ruba gotovo da uopće nema lufta, što na prvi pogled djeluje malo neprirodno, no zato Nexus 4 može lagodno sjesti čak i u manji dlan.

Rub Nexusa 4 napravljeni je kao dvostruki okvir od metala i plastike koja se u ruci doima poput gume, što ponajviše pridonosi spomenutom osjećaju čvrstoće i otpornosti uređaja. S lijeve se strane nalaze utor za microSIM kartice i sklopka za kontrolu volumena, dok je na desnoj samo tipka Power, i to na prikladnoj visini za palac kada uređaj držimo u desnoj ruci. Šteta je što ovdje nema i tipke za aktiviranje fotoaparata.

Gornji rub uređaja donosi 3,5 mm priključak za slušalice i sekundarni mikrofon, dok je na donjem rubu primarni mikrofon s microUSB portom za punjenje baterije, s podrškom za spajanje na TV – ali ne putem MHL-a, već tehnologije SlumPort. Tu su i dva vijka koja drže pozadinsku plohu pričvršćenom uz telefon, no baterija je nominalno neizmjenjiva.

 

Daleko opširniju recenziju Google Nexusa 4 pročitajte u nadolazećem Bugu (br. 242 za siječanj 2013.) koji izlazi prije kraja godine...

Ovo je djelomični tekst, koji je u cjelosti objavljen u
Bugu 242 (siječanj 2013.)
dodaj komentar

zadnji komentari na forumu (3)

Bizarro sri 13.2.2013 18:19

LG Google Nexus 4

Recenzija Nexus 4...

Kurosawa čet 3.1.2013 14:10

LG Google Nexus 4

Da li se neizmjenjive baterije mogu zamijeniti novim u servisima za popravku telefona? ...

Karabaja pon 24.12.2012 16:54

LG Google Nexus 4

http://www.gsmarena.com/google_nexus_4_vs_samsung_galaxy_s_iii-review-864.php...

Napomena: Članci iz časopisa se ne prenose uvijek kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Ponekad se ne prenosi niti cijeli tekst članka. Svrha članaka na Webu jest da pruže uvid u način obrade teme i potaknu interes za proučavanjem tiskanog broja. Za cjelovit uvid u članke - savjetujemo da pogledate papirnato izdanje časopisa. Hvala.
Uz specifikacije koje pariraju najsuvremenijim top-modelima svih relevantnih proizvođača smartfona, Google je ponudio ovaj LG-ov uređaj za gotovo upola nižu cijenu. On ima svojim briljantnih detalja, ali i značajnih nedostataka, a u Hrvatsku stiže tijekom siječnja

vezani sadržaji

najkomentiraniji sadržaji