prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Bug

RAČUNALA - Apple MacBook Pro

Nova snaga bez faceliftinga

Nakon što smo u prošlom broju isprobali prvi iMac s Intelovim procesorom, u redakciju nam je došao i prvi Appleov prijenosnik baziran na x86 platformi. Završetak ere PowerPC-a izbacio je Power iz imena Appleovih prijenosnika rezultirajući nesretnom jezikolomljivom kovanicom - MacBook Pro. Jedan od glavnih razloga Appelovog prelaska na Intelove procesore bila je nemogućnost IBM-a da isporuči prijenosne inačice svojih procesora G5 tako da MacBook Pro nasljeđuje Powerbook s Motorolinim procesorom G4, davno napuštenim u ostalim računalima Macintosh. Testirali smo model s dvogigahercnim procesorom Core Duo, identičnim onome u iMacu opisanom u prošlom broju.

Novo i provjereno
Kao i kod iMaca, izgled i konstrukcija aluminijskog kućišta MacBooka ostali su nepromijenjeni, osim nekoliko detalja o kojima nešto kasnije. Apple ovim pristupom svojim korisnicima želi naglasiti da Mac ostaje Mac, bez obzira na to što se nalazi unutra. S druge strane, zaista ne vidimo razlog mijenjanja izgleda ponajbolje dizajniranog prijenosnika na tržištu. Dimenzije su mu skoro iste, s tim što je nekoliko milimetara tanji od Powerbooka i nešto širi - debljine 2,6 cm, širine 35,7 cm, visine 24,3 cm i težine 2,54 kg.
Novi pogonski ustroj sastoji se od 2 GHz Intelovog procesora Core Duo na 667 MHz sabirnici, 1 GB (jedan SODIM) 667 MHz RAM-a, ATI-jeve grafike Mobility Radeon X1600 256 MB i 100 GB SATA 5400 rpm diska. Za razliku od ostalih komponenti, optički uređaj lošiji je od onog u Powerbooku. Umjesto 8x DVD-RW-a koji se nalazio u Powerbooku, MacBook Pro ima 4x DVD-RW bez podrške za Dual-layer. Razlog leži u smanjenoj debljini računala zbog čega je ugrađen tanji optički uređaj debljine 3 mm. Opravdava li nekoliko milimetara tanje računalo lošiju optiku, mišljenja će biti podijeljena. Mi bismo se odlučili za bolju optiku. Bežična komunikacija podržana je AirPort Extremeom (802.11g) propusnosti 54 Mbps i Bluetoothom 2.0.
Prije prvog uključenja proširili smo mu RAM još jednim gigabajtnim SODIM-om. Do poklopca slobodnog utora RAM-a dolazi se jednostavnim skidanjem baterije na jednako pažljivo dizajniranom podnožju računala. Skidanje poklopca RAM-a jednostavno je samo ako imate najmanji mogući križni odvijač koji postoji (mi smo posudili susjedov). Kad je ta prepreka savladana, umetanje RAM-a ide glatko i tridesetak sekundi nakon vraćanja baterije na svoje mjesto vrtjela se pozdravna animacija OS-a X. Uz OS X v10.4.5, na računalu je već instaliran i iLife 06 te testna inačica Microsoftovog Officea 2004.
Jedan od detalja na kućištu koji otkriva da se ne radi o Powerbooku je IC senzor na prednjoj strani kućišta pored tipke za otvaranje računala. Vezan je uz multimedijsko sučelje FrontRow uz koje ide i Appleov daljinski upravljač sličan iPodu koji oduševljeva kombinacijom jednostavnosti izvedbe i funkcionalnosti. Nedavna zakrpa 1.1 riješila je početne bugove tako da FrontRow glatko izmjenjuje glazbu, slike, video i učitava trailere holivudskih filmova s QuickTimeovih stranica. I baš kad smo ga krenuli spojiti na TV, otkrili smo da S-Video izlaz više nije dio standardne opreme Appleovih prijenosnika. Istina, možete kupiti DVI S-Video adapter, no razočaralo nas je umanjenje instant vrijednosti Appleovog novog medijskog središta. Od ostalih priključaka i izlaza, tu su dva USB-a, jedan FireWire 400, Ethernet, DVI izlaz i kombinirani optički/digitalni audioizlazi i ulazi. Poznavatelji ovih računala primjetit će da više nema priključka FireWire 800, kao ni 56k modema.
Drugi detalj na kućištu koji ga razlikuje od prethodnika mali je crni kvadratić na sredini nešto šireg gornjeg ruba okvira monitora. Unutar kvadratića nalazi se ugrađena kamera iSight i pored nje sićušna LED-ica koja svijetli zeleno kad je kamera uključena. iSight omogućuje korisnicima ADSL-a videokomunikaciju i videokonferencije iChatom. Iako je prema Appleovim specifikacijama za videokonekciju potrebna internetska veza od 100 kbps u uploadu, naše je testiranje pokazalo da je ADSL od 512/128 kbps minimum za relativno normalnu konverzaciju.
Proširenje gornjeg ruba monitora radi smještaja kamere rezultiralo je 60 piksela manjom visinom ekrana tako da za razliku od prethodnika radi s razlučivosti od 1.440x900 umjesto 1.440x960 piksela. Kao i kod prethodnika, ovaj 15,4-inčni monitor odlikuje odličan kontrast, kut gledanja i još bolja svjetlina (300 nits prema 180 nits Powerbooka).
Napomena: Članci iz časopisa se ne prenose uvijek kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Ponekad se ne prenosi niti cijeli tekst članka. Svrha članaka na Webu jest da pruže uvid u način obrade teme i potaknu interes za proučavanjem tiskanog broja. Za cjelovit uvid u članke - savjetujemo da pogledate papirnato izdanje časopisa. Hvala.
Apple napokon ima dostojnu zamjenu za zastarjele procesore G4 koji su dugi niz godina pokretali liniju Powerbooka. Što je Intelov Core Duo donio, a što odnio Appleovim prijenosnicima, pročitajte u našoj recenziji

izdvojeni tekstovi - travanj 2006.

Leadtek GeForce 7900 GTX Extreme

Povratak zelene zvijeri uto 4.4.2006

Travanj 2006.

U velikom broju čet 30.3.2006

Kupnja računala u supermarketima

Elektronička spiza čet 30.3.2006

VoIP

Za šaku lipa čet 30.3.2006

Matične ploče za Intelove LGA775 procesore

Nova generacija čet 30.3.2006

Top 100 Besplatnih programa u 2006.

Besplatno je besplatno čet 30.3.2006

Vanjski diskovi

Gigabajti u kutijama čet 30.3.2006

Apple MacBook Pro

Nova snaga bez faceliftinga čet 30.3.2006

IPTV u Hrvatskoj

Televizija preko telefonske žice čet 30.3.2006

CeBIT 2006, Hannover

U novim smjerovima čet 30.3.2006

Intel Developer Forum Spring 2006, San Francisco

Uz Core u svijetlu budućnost čet 30.3.2006

Miro Rosandić

Televizija na – „halo“! čet 30.3.2006

Samsung 204Ts

Spreman za sve uto 28.3.2006

Olympus µ 700 Digital

Aerodinamično okidanje uto 21.3.2006