prodaja@kockaikugla.com hr@kockaikugla.com vjeko.kovacicek@kockaikugla.com info@kockaikugla.com mail@kockaikugla.com webmaster@kockaikugla.com admin@kockaikugla.com kockaikugla.com web.kockaikugla.com www.kockaikugla.com

Bug Online

Bug

SOFTVER - Besplatni hrvatski programi

Domaće je domaće

Moramo priznati da smo ovoga puta teškom mukom pronašli dvadesetak besplatnih domaćih uradaka, ali misija je uspjela. Nije to zbog činjenice da su domaći programeri jednako rijetki kao i domaći besplatni softver, već stoga što jednostavno ne nalaze vrijeme ili volju da svoje uratke podijele s masama kreirajući im prikladne web-stranice (premda za to zaista nema opravdanja), prijave ih na softverske repozitorije i, naravno, jave u našu redakciju na e-mail adresu bugdvd@bug.hr da postoje.
Da bi stvar bila još gora, odnos komercijalnog i besplatnog softvera je posve nemjerljiv (nije ni na svjetskoj sceni nešto bolje, ali je besplatni sofver daleko brojniji), da i ne spominjemo na kakvim sve programskim čudesima domaći programeri pokušavaju zaraditi (nemojte nas krivo shvatiti, ima tu vrlo kvalitetnih proizvoda). Stoga nam je domaći freeware još draži, jer među programima koje smo pronašli doista postoje zrela imena koja, po svojoj kvaliteti i stupnju razvijenosti, mogu posramiti i neka komercijalna.
Međutim, unatoč činjenici da smo koristeći se raznim trikovima uspjeli doći do dvadeset dobrih programa, to nije ni blizu onom broju koji smo očekivali. Nismo sigurni je li to iz neke lijenosti ili nezainteresiranosti, no danas postoji zavidan niz rješenja s kojima i početnici mogu vrlo brzo početi programirati. Jedan od svijetlih primjera jest Visual Studio Express koji Microsoft daje posve besplatno, a uz njega i svu silinu dodataka i beneficija, videoinstrukcija, primjera te čak i knjiga u PDF formatu. Stoga nema razloga da se i sami ne okušate u programiranju, a kao zahvalu za besplatne programerske alate barem prvi uradak podijelite sa svijetom – besplatno.
Napomena: Članci iz časopisa se ne prenose uvijek kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Ponekad se ne prenosi niti cijeli tekst članka. Svrha članaka na Webu jest da pruže uvid u način obrade teme i potaknu interes za proučavanjem tiskanog broja. Za cjelovit uvid u članke - savjetujemo da pogledate papirnato izdanje časopisa. Hvala.
Mi volimo dobar softver, a pogotovo ako su u pitanju domaća i besplatna ostvarenja. Zato smo, vođeni tom svevišnjom naklonošću, odlučili napraviti pregled domaćih besplatnih programa i - pomalo smo ostali razočarani. Naime, čini se da su domaći programi za koje ne morate platiti ni lipe postali zaista rijetke zvijerke kojima je teško ući u trag…

izdvojeni tekstovi - siječanj 2007.

Bugov godišnji izbor igara

Bunceka i igara čet 21.12.2006

Bug DVD Siječanj 2007.

Dvoslojno u novu godinu čet 21.12.2006

Minix 3.1.2a

Manje je bolje? čet 21.12.2006

Besplatni hrvatski programi

Domaće je domaće čet 21.12.2006

Univerzalni daljinski upravljači

Svi za jednoga, jedan za sve čet 21.12.2006

Dijelovi vodenog hlađenja

Svijet vode čet 21.12.2006

Projektori za kućna kina do 20.000 kuna

Svoga kina gospodar čet 21.12.2006

Windows Vista

Buena Vista čet 21.12.2006

Hladnjaci za čipsete

Zar još hladnije? čet 21.12.2006

Garminova navigacija za mobilne telefone

Može i s mobitelom čet 21.12.2006

Steinberg Cubase 4

Zbirka superlativa čet 21.12.2006

Adobe Photoshop Elements 5.0 i Premiere Elements 3.0

Elementarni tandem čet 21.12.2006

Microsoft Office 2007

Uhvati me ako možeš čet 21.12.2006

MySpace.com

Teror zvan društvena mreža čet 21.12.2006

Miroslav Rosandić

Za neke - dobra godina čet 21.12.2006